Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

ISLAND ČLAN EU DO 2011?

03. 02. 2009.

ISLAND ČLAN EU DO 2011? - EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. godine primi u svoje redove Island, objavio je danas na naslovnoj strani londonski dnevnik "Gardijan".

EU namerava da, po ubrzanom postupku, do 2011. godine primi u svoje redove Island, objavio je danas na naslovnoj strani londonski dnevnik "Gardijan".

Visoki zvaničnici u Briselu rekli su britanskom listu da bi višegodišnji pregovori za priključenje Islanda Uniji mogli da budu ubrzani, preneo je Bi-Bi-Si.

"Brisel više voli da u svoje redove prima po dve zemlje istovremeno, tako da je moguće da, ukoliko Island blagovremeno završi svu proceduru, bude primljen u Uniju zajedno s Hrvatskom", izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Namera evropskih lidera je da malu arktičku zemlju spasu od finansijskog kolapsa.Vlada Islanda je, naime, bila prva koja je pala zbog posledica globalne ekonomske krize.

Nacionalna valuta kruna je uništena, štednja i penzioni fondovi su se istopili, a u Rejkjaviku su izbili nemiri.

Prema pisanju Gardijana, očekuje se da glavna tema kampanje za izbore u maju bude priključenje EU,čemu su se dosad protivile mnoge stranke na ostrvu.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2126 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda