Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

Kako će ulazak Hrvatske u EU uticati na region

05. 05. 2013.

Kako će ulazak Hrvatske u EU uticati na region - Kako će ulazak Hrvatske u EU uticati na region Ulaskom u EU Hrvatska ulazi u jedinstveno carinsko područje, što znači i uvođenje evropske regulative za one iz trećih država.

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju (EU) 1. jula, granica EU stiže na vrata Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Procenjuje se da obični građani, bar u početku, gotovo da i neće osetiti promenu. Za razliku od njih, s većim problemima mogli bi da se suoče proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz susedstva, ali i same Hrvatske koja će ulaskom u EU napustiti multilateralni dogovor o slobodnoj regionalnoj trgovini CEFTA.

Prema podacima Hrvatske privredne komore, u prvih devet meseci prošle godine samo u BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju izvezeno je hrvatskih prehrambenih proizvoda u vrednosti od 463 miliona dolara, od čega je samo u BiH izvezeno 330 miliona.

O gubitku povlašćenog carinskog režima Hrvatske na za nju veoma važnom tržištu govorilo se i tokom nedavne posete prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu. On je poručio da ne vidi nikakve smetnje da se taj problem reši bilateralnim sporazumima, iako EU ima značajan broj striktnih pravila.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da će negativnih efekata biti, ali da se oni prenaglašavaju.

"Dio carinskog opterećenja naši proizvođači preuzeće na sebe, a dio prebaciti na potrošače u Srbiji, BiH, Makedoniji i drugde, što znači da će cene ići na gore, ali ne previše", rekao je profesor Jurčić za agenciju Beta.

Iako se najavljuje da bi neke hrvatske kompanije mogle da presele proizvodnju u susedne zemlje, kao na primjer Kraš, Dukat i Gavrilović, što bi značilo zatvaranje radnih mesta u Hrvatskoj, a otvaranje u tim državama, Jurčić kaže da ne veruje da će doći do većeg preliva. Prema njegovom mišljenju, one kompanije koje su imale interesa, poput Franka ili Agrokora, već imaju svoje pogone u BiH i Srbiji da bi izbegli carine na tržištu CEFTA-e.

"Kad je Hrvatska ulaskom Slovenije ostala van EU, to je bilo samo 15 minuta duže čekanje na granici, a nije bitno pao ni izvoz iz Slovenije u Hrvatsku. I taj pad je bio više zbog pada kupovne moći hrvatskih građana nego zbog ulaska Slovenije u EU", rekao je Jurčić. Prema njegovim rečima, viši politički cilj Evrope je ionako saradnja država u regionu, pa će i granica biti "meka".

S druge strane, zemlje CEFTA-e za većinu svojih proizvoda koje izvoze u EU imaju povlašćen carinski tretman, ali će morati da dostignu određene evropske standarde da bi se mogle izvoziti u Hrvatsku, koja postaje članica EU.

Ulaskom u EU Hrvatska ulazi u jedinstveno carinsko područje, što znači i uvođenje evropske regulative za one iz trećih država koji će preko hrvatske granice moći da prenesu robu za lične potrebe, u vrednosti do 300 eura bez naplate carina i PDV.

Kada su u pitanju putovanja iz BiH, Srbije ili Crne Gore u Hrvatsku za obične građane, bar u početku ništa se značajno neće promeniti. Oni će i dalje moći da putuju bez viza, a uz to Hrvatska još neće postati članica Šengen zone.

Iz Zagreba su još ranije tražili od EU da se građanima BiH i posle 1. jula omogući ulazak u Hrvatsku s ličnom kartom. Zagreb i Sarajevo nisu, međutim, još dogovorili novi režim prelaska granice za one koji žive u pograničnom području. Oni bi trebalo da dobiju nove propusnice za lakši prelazak granice, ali se Hrvatska i BiH spore oko dubine pograničnog područja - vlasti u Zagrebu predlažu da se malograničnim pojasom smatra područje od pet kilometara od granične crte, dok BiH želi da taj pojas bude 30 kilometara.

Procenjuje se da će pravo na propusnice imati oko 30.000 građana BiH.

Iako vizni režim prema komšiluku ostaje u praktičnom smislu nepromenjen, Hrvatska je zbog prihvatanja viznog režima EU od aprila uvela vize za one države sa kojima Evropa nema bezvizni režima.

Iz turističkog sektora upozoravaju da bi to moglo da utiče na dolazak turista iz pojedinih država, posebno Rusije, Ukrajine i Turske, iz kojih je posljednjih godina povećan broj turističkih dolazaka u Hrvatsku.

Iako im je obećano olakšano dobijanje viza, ocenjuje se da bi dio turista iz tih država mogao da se okrene, između ostalog, i Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj je prošle godine bilo oko 200.000 turista iz Rusije, a rusko tržište se nalazi na desetom mestu najvažnijih za hrvatski turizam. S druge strane, od aprila su i građanima Hrvatske potrebne vize za ulazak u Tursku.

Čitanja: 1652 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda