Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

KRIZA OMETA KANDIDATURU CRNE GORE

25. 02. 2009.

KRIZA OMETA KANDIDATURU CRNE GORE - Češko predsedništvo EU upozorilo je da ekonomska kriza usporava ulazak novih članica u Uniju, što se odnosi i na prijem kandidature Crne Gore.

To je izjavio Karel Švarcenberg, šef diplomatije Češke, predsedavajuće EU, koji je naveo da u ponedeljak na ministarskom zasedanju nije postignuta saglasnost da se prihvati kandidatura Crne Gore, ali je istakao da veruje da će to moći da se ostvari na zasedanju šefova diplomatija polovinom marta.

Švarcenberg je posle susreta s albanskim ministrom inostranih poslova Ljuljzimom Bašom, objasnio da je "bilo vremena u Evropskoj uniji kad je svaki takav zahtev priman s velikim očekivanjima, ali sad oko toga postoji izvesna uzdržanost u EU".

"Crna Gora ima nekako i lošu sreću da je takav zahtev (za kandidaturu za članstvo u EU) podnela u ovom času", stavio je do znanja češki ministar, dodavši da su "u vreme ekonomske krize ljudi oprezniji".

Češki ministar je istakao da se češko predsedništvo Evropske unije zalaže za nastavak proširivanja Unije i na zemlje Zapadnog Balkana, ali je predočio da oko kandidature Crne Gore za članstvo zasad nema jednoglasnosti među evropskom dvadesetsedmoricom.

Prema diplomatskim izvorima, Holandija, Nemačka i još neke zemlje EU smatraju da treba više vremena da se i u regionalnom okviru sagleda kojim zemljama zapadnog Balkana i kad treba omogućiti da krenu ka višem stepenu pridruživanja Uniji.

Italija, Španija i još neki evropski partneri smatraju, ipak, da ne bi trebalo kočiti približavanje Crne Gore Uniji.

Albanski ministar Baša je najavio da i Tirana namerava da zatraži status kandidata za članstvo u EU, ali nije rekao kad bi to moglo da se dogodi.

Izvori u Briselu smatraju da bi Albanija to mogla učiniti posle susreta na vrhu članica NATO, početkom aprila, kada očekuje da bude primljena u članstvo Atlantskog saveza.

Među članicama EU, međutim, preovladava mišljenje da bi to bilo preuranjeno i da će jedan od ključnih trenutaka biti i način na koji će se u junu održati parlamentarni izbori u Albaniji.

Švarcenberg to nije neposredno predočio, ali je slikovito dočarao ovu situaciju rekavši da je to "kao kad neko dolazi u goste, a kad on pokuca na vrata, u kući je poplava jer je pukla vodovodna cev".


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2520 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda