Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

NAPREDAK CRNE GORE KA EU

08. 03. 2011.

NAPREDAK CRNE GORE KA EU - Komesar Evropske Unije za proširenje Štefan File, u obraćanju Evropskom parlamentu, rekao da je izuzetan napredak Crne Gore ka ispunjenju kriterijuma za članstvo u EU. Crna Gora je zabeležila i solidan napredak u sprovođenju strukturalnih ekonomskih reformi, kao i u većini drugih zahtevanih oblasti, naveo je File.

Sveukupan napredak Crne Gore ka ispunjenju kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji je izuzetan, ocenio je u obraćanju Evropskom parlamentu komesar Unije za proširenje Štefan File.

"Zemlja je ostvarila važan napredak u dostizanju zakonskih i institucionalnih okvira. Crna Gora je, takođe, snažno posvećena regionalnoj saradnji. Zabeležila je i solidan napredak u sprovođenju strukturalnih ekonomskih reformi, kao i u većini drugih zahtevanih oblasti", ocenio je File.

Prema njegovim rečima, odluka Evropskog saveta da odobri status kanidata Crnoj Gori je priznanje tih postignuća i snažan signal koji potvrđuje kredibilitet politike proširenja EU.

Na sednici Evropskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da bude doneta rezolucija o Crnoj Gori o dosadašnjem napretku i preporuke za nastavak reformskoj procesa, File je, međutim, istakao da je status kandidata velika odgovornost za Crnu Goru.

"Nužni su opipljivi rezultati kako bi Crna Gora mogla da dostigne sledeću fazu evropskih integracija", poručio je File i podsetio evropske poslanike da se prošle nedelje sastao sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, čija je posvećenost, kako je naveo, da nastavi sa reformama i stroga posvećenost da dostigne ključne prioritete iz Mišljenja Evropske komisije ohrabrujuća.

Evropski komesar je dodao da je crnogorska vlada 17. februara, posle konsultacija sa civilnim sektorom i razgovora sa predstavnicima Evropske komisije, usvojila akcioni plan za ispunjenje prioriteta.

Podgorica mora da poboljša izborni okvir

File je ukazao da je dosadašnje iskustvo proširenja EU pokazalo važnost bavljenja ključnim pitanjima u ranoj pristupnoj fazi.

"Solidan napredak Crne Gore u ranoj fazi u oblastima depolitizacije javne administracije, jačanja nezavisnosti sudstva i efektne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kasnije će joj omogućiti glatke pregovore i integraciju u EU", ocenio je evropski komesar.

File je istakao da Podgorica mora da poboljša izborni okvir, u skladu sa preporukama OEBS-ovog Ureda za demokratiju i ljudska prava i Venecijanske komisije, ali da i uloga crnogorskog parlamenta mora ojačati.

File je dodao da je od suštinskog značaja usklađivanje segmenta poštovanja ljudskih prava sa evropskim standardima, posebno imajući u vidu slobodu izražavanja i odnose sa civilnim sektorom.

Crna Gora treba da uloži dodatne napore da ojača politiku protiv diskriminacije, naročito kada se radi o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti ugroženih društvenih grupa, ukazao je File i dodao da su neophodna i održiva rešenja kada je reč o raseljenim licima.

Evropski komesar je naveo da će procena crnogorskog ispunjenja pretpristupnih kriterijuma biti prezentovana u oktobru.

"Samo ukoliko Komisija konstatuje da je Crna Gora dostigla neophodan stepen usklađenosti sa pristupnim kriterijumima, posebno kada se radi o sedam ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije, biće u poziciji da dobije preporuku za početak pregovora", rekao je File.

"Budućnost Crne Gore je nesporno u EU. Međutim, ne treba da postupamo prenagljeno", zaključio je File u obraćanju evropskim poslanicima.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 2007 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda