Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

ODLOŽENI PREGOVORI EU-HRVATSKA

23. 04. 2009.

ODLOŽENI PREGOVORI EU-HRVATSKA - Evropska unija je odgodila sledeću rundu pregovora sa Hrvatskom o njenom učlanjenju u EU.

Češka vlada, koja trenutno predsedava EU, saopštila je da je takva odluka doneta zbog još uvek nerešenog pograničnog spora Hrvatske sa Slovenijom.

Novi datum pregovora sa Hrvatskom nije zakazan a ministri inostranih poslova EU razgovaraće o zastoju pregovora sa Zagrebom na njihovom redovnom sastanku u ponedeljak u Luksemburgu.

Dopisnici kažu da je ovo odlaganje veliki udarac Hrvatskoj koja se nada da će biti primljena u članstvo EU 2011. godine.

Spor između Slovenije i Hrvatske, koji traje već 18 godina, radi se o o zahtevu Ljubljane da joj Hrvatska dozvoli izlazak na otvoreno more u Piranskom zalivu.

Hrvatska želi da spor bude rešen pred Međunardonim sudom pravde u Hagu dok je Evropska komisija predrložila da to učini adhok tribunal.

Kako prenose agencije, jedan češki diplomata je pod uslovom da ostane anoniman rekao da većina članica EU podržava predlog Evropske komisije za koji tvrde da bi obezbedio brže rešenje ovog spora.


Izvor: [ bbc.co.uk ]

Čitanja: 2270 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda