Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

REN: CRNA GORA - EU

01. 04. 2008.

REN: CRNA GORA - EU - Poseta Briselu crnogorskog premijera, Mile Ðukanovića, bila je prilika da se ukaže na značaj Crne Gore u regionalnom aspektu, kao i na potrebu da, sada kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Briselom, zvanična Podgorica što pre na unutrašnjem planu osnaži kapacitete javne uprave, vladavinu zakona, borbu protiv, korupcije i kriminala

Crna Gora je na dobrom putu da u skoro vreme dođe do nove faze odnosa sa Evropskom unijom, ukazao je danas evropski komesar za proširenje, Oli Ren, nakon što se susreo sa crnogorskim premijerom.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

" Crna Gora posebno treba da osnaži kapacitete javne uprave, pojača vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala. Progres Crne Gore prema Evropskoj uniji zavisi od reformi koje se sprovode na terenu. Lično, verujem da bi Crna Gora trebala što pre da bude u stanju da preuzme naredni korak u evropskim integracijama".

Crnogorski premijer, Milo Ðukanović:

“Ponovio sam nešto što je poznat stav Vlade – da je za nas najvažnije da kroz realizaciju unutrašnjih reformi postižemo viši nivo demokratskih i ekonomskih standarda, koji će nam obezbediti da u Crnoj Gori živimo životom razvijene Evrope 21. vijeka”

Za visokog predstavnika EU, Havjiera Solanu, posebno dobra vest je da Crna Gora već ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u džepu, te da je na snazi i privremeni sporazum koji omogućava da se u procesu integrisanja sa evropskim institucijama ne gubi dragoceno vreme:

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana:

"Verujem da su odnosi izmedju Crne Gore i Evropske Unije vrlo, vrlo dobri. Kao što znate, već je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a u januaru je I privremeni sporazum počeo sa implementacijom. To je veoma važna vest.

Trenutno, možemo reći da se sve odvija pozitivno, i zaista se nadamo da će sve predstojeće reforme biti sprovedene istim ritmom kao i dosadašnje".

Crnogorski premijer, Milo Djukanović:

“Stvaraćemo pretpostavke za blisko dostizanje onoga što je naš najvažniji nacionalni cilj i interes, a to je punopravno članstvo u EU i NATO.”

Ispraćajući gosta iz Podgorice, Solana je još jednom ponovio uverenje da će, na regionalnom planu, Crna Gora nastaviti sa važnom i konstruktivnom ulogom kakvu je imala i do sada.

Izvor: [www.voanews.com/serbian ]

Čitanja: 2648 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda