Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

SARKOZI PROTIV PRIJEMA TURSKE U EU

31. 05. 2008.

SARKOZI PROTIV PRIJEMA TURSKE U EU - Nikola Sarkozi, u poseti Beču, ponovio svoje protivljenje oko ulaska Turske u EU.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, koji danas dolazi u jednodnevnu zvaničnu posetu Beču, u sklopu svoje "turneje po glavnim gradovima" uoči preuzimanja predsedavanja EU, izneo je dalje protivljenje prijemu Turske u Uniju.

U intervjuu bečkom dnevniku "Kurir", Sarkozi je okarakterisao Austriju kao "veliku zemlju i veliku naciju", koja je moderna i dinamična i koja je umela da iskoristi svoj ekonomski potencijal.

"To je dokaz da nema stare i nove Evrope, već samo jedne, koja se ujedinjuje i dalje razvija", objasnio je on dodajući da, iako je predsednik jedne velike zemlje, ceni vrednost malih država članica.

"Za mene ne postoje mali na jednoj, a velike države na drugoj strani. Ne postoje nikakvi stari i novi. Za mene postoji samo jedna Evropa sa 27 članica, koje su sve iste i koje imaju i istu odgovornost za budućšnost kontinenta.

"Evropa je kolektivna avantura, zajednički projekat", naglasio je Sarkozi.

Kada je reč o Turskoj on je ponovio svoje protivljenje prijemu te zemlje u članstvo Unije.

"Moje mišljenje je poznato i nije se promenilo. Smatram da Evropa mora da ima svoje granice, jer je to uslov za pravu političku Evropu koja ne bi bila samo ekonomska Evropa", objasnio je Sarkozi.

"Međutim, verujem u zajedničku budućnost. Evropa i Turska su više od suseda, one su partneri, saveznici i prijatelji. Zbog toga je potrebno da se nastavi sa procesom približavanja, kako bi se stvorio spoj koji bi bio što tešnji, a da se ne radi o integraciji", podvukao je on.

Po pitanju bezbednosti snabdevanja energijom Sarkozi je objasnio da je bitna diverzifikacija izvora energije.

"Moramo iskoristiti sve mogućnosti štednje energije, podstaknuti korišćenje obnovljive energije i nuklearne energije. Svaka zemlja mora sama da odluči, ali svi mi moramo razviti zajedničku energetsku politiku, koja bi se oslanjala na solidarnosti i odgovornosti", kazao je on.

Tokom jednodnevne posete Beču, Sarkozi će se sastati sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom i kancelarom Alfredom Guzenbauerom.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Sarkozija Austriji od kada je postao predsednik Francuske.

Sarkozi je tek treći predsednik Francuske koji dolazi u zvaničnu posetu Austriji.

Pre njega Austriju su zvanično posetili samo Žak Širak i Fransoa Miteran.

Miteran je bio prvi predsednik Francuske koji je (1982.) posle francuskog vladara Napoleona Trećeg posetio Austriju.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2422 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda