Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

SJAJAN DAN ZA EVROPU

03. 10. 2009.

SJAJAN DAN ZA EVROPU - Hvala Republici Irskoj, njeni građani rekli su „da” Evropskoj uniji. Ovo je sjajan dan za Irsku i Evropu, izjavio je danas po podne Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije u Briselu povodom preliminarnih rezultata irskog referenduma koji su nagovestili da je Lisabonski ugovor izglasan ubedljivom većinom. On je pozvao Poljsku i Češku da što pre završe proceduru ratifikacije da bi ugovor u najskorije vreme stupio na snagu.

Građani Irske, prema procenama načinjenim na osnovu polovine prebrojanih glasova, dali su na ponovljenom referendumu više od 60 odsto glasova za ratifikaciju Lisabonskog ugovora. Dobre vesti za briselsku administraciju počele su da stižu iz Dablina kasno sinoć, kada su prvi uzorci prebrojanih glasova pokazali da su građani ovoga puta većinski na strani ratifikacije ugovora, koju su pre 15 meseci odbili sa oko 54 odsto glasova protiv. Danas oko podneva u irskom pabu Kiti O’še naspram ulaza u zdanje Evropske komisije, za ovu priliku simbolično pretvorenom u briselski „izborni štab” aktivista kampanje „’Da’ za Lisabon” bilo je jasno da je prednost ubedljiva.

U današnjem obraćanju javnosti Barozo je naglasio da su „sada sve države članice EU na demokratski način prihvatile Lisabonski ugovor, neke referendumski, a neke u parlamentu” i rekao da veruje da će u Poljskoj i Češkoj uskoro biti okončana procedura ratifikacije. On je čestitao Ircima na donošenju dobre odluke i pohvalio vođenje kampanje u Irskoj kojom su građani pozvani da podrže Lisabon. Barozo je negirao da je EU pribegla u kampanji metodama zastrašivanja (naglim prekidom privrednih aktivnosti u Irskoj) već je za „kampanju straha” optužio suprotni tabor koji je vodio antikampanju.


Barozo je istakao da se pokazalo da građani snažno podržavaju EU kada im Brisel prethodno dobro objasni suštinu stvari , a to se prema njegovim rečima desilo i Irskoj gde su građani shvatili potrebu zajedništva u ekonomskoj krizi i izgradnji jake EU.

Irci nisu, međutim, više problem za Baroza i EU, ali to bi mogao biti češki predsednik Vaclav Klaus, s kojim još nisu načisto. Upravo o njemu je predsednik EK najviše govorio tokom obraćanja novinarima koji su o tome najviše i pitali.

„Moramo poštovati ustavnu proceduru u Češkoj, za koju se nadam da će uskoro biti završena. Ako me pitate šta mislim da će Klaus uraditi, reći ću vam da sam sa njim razgovarao o tome više puta. Na osnovu onoga što mi je rekao bio sam siguran da neće potpisati ratifikaciju ugovora pre ponovljenog referenduma u Irskoj, a verujem da sada neće negirati volju češkog parlamenta. Ne bih ovom prilikom da objašnjavam šta ćemo učiniti ako on bude odbio da potpiše”, kazao je, pored ostalog, Barozo. On je zatim dodao da je EK učinila sve i da je sada na redu Savet EU koji treba da primeni neophodnu proceduru kojom će Lisabonski ugovor stupiti na snagu.

U Poljskoj i Češkoj procedura nalaže da posle odluke parlamenta predsednik države potpisom ratifikuje međunarodne akte, pa tako i Lisabonski ugovor, čiju ustavnost (drugi put) utvrđuje sud u Pragu na zahtev 17 senatora bliskih Klausu. Poljaci su još ranije obećali da će njihov predsednik Leh Kačinjski potpisati čim Irci ponove referendum i ako na njemu izglasaju ratifikaciju. Strah Brisela zasnovan je na navodnoj zaveri koju pripremaju Klaus i lider britanskih torijevaca Dejvid Kameron. Prema tom scenariju Klaus će otezati sa ratifikacijom još nekoliko meseci čekajući parlamentarne izbore u Britaniji (verovatno u maju) a na njima bi trebalo da pobedi Kameron koji će potom raspisati referendum za Lisabon.

Zbog toga je važno da Lisabonski ugovor što pre stupi na snagu i onemogući se novo sabotiranje evropskih reformi. Takođe, novi ugovor je neophodan za reformu institucija i tranziciju vlasti u EU, od njegove primene direktno zavise budući sastav i ingerencije EK i EP. Iz tih razloga sav pritisak Brisela od danas je na Klausu.

Vladimir Jokanović

-----------------------------------------------------------

Buzek: Dobra vest, ali ne i kraj priče

Ježi Buzek, predsednik Evropskog parlamenta, pozdravio je danas odluku građana Republike Irske rekavši da su „izrazili privrženost Evropskoj uniji”. „Ovo je dobra vest, ali priča još nije završena”, kazao je Buzek.

Potpredsednik EK Margot Valmstrom kazala je da je „oduševljena ishodom referenduma” i čestitala Ircima.

Premijer Švedske, predsedavajuće EU, Fredrik Rajnfeld kazao je da je „posle svih neizvesnosti i napornog rada danas dobar dan za Evropu”. On je naglasio da ugovor ipak ne može da stupi na snagu, dok ne bude ratifikovan u svim državama EU.


Izvor: [ politika.rs ]

Čitanja: 2061 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda