Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

SLOVENIJA: REFERENDUM U IZGLEDU

19. 02. 2009.

SLOVENIJA: REFERENDUM U IZGLEDU - Predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar danas popodne je raspisao 35-dnevni rok za sakupljanje potpisa potrebnih za referendum o ulasku Hrvatske u NATO.

Rok počinje da teče od sutra i traje do 26. marta, do kada inicijator naknadnog zakonodavnog referenduma o ratifikaciji protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u treba da prikupi potrebnih 40.000 potpisa da bi taj referendum bio održan.

Pomenutom roku treba dodati i sedam dana koliko je zakonodavac dao vremena inicijatorima da prijave rezultate prikupljanja potpisa.

Do proglašavanja roka za sakupljanje potpisa za referendum je došlo nakon što predsedniku slovenačke vlade Borutu Pahoru nije uspelo da ubedi Stranku slovenačkog naroda da odustane od inicijative, od koje je u međuvremenu odustao drugi inicijator, "Zavod 25. jun".

Vanparlamentarna Stranka slovenačkog naroda je istrajala pri svom zahtevu za referendum, iako je njen predsednik Zdenko Vinkov Vincenc "zbog političkih pritisaka u poslednje vreme" dao ostavku na mesto predsednika pomenute stranke.

Tako će ovu vanparlamentarnu stranku ubuduće voditi Lovro Škrinjarič.

Potpredsednik saveta ove stranke Ladislav Troha najavio je da će, u datom roku, uspeti da sakupe dovoljno potpisa za referendum, navodeći da je slovenačke političare strah od referenduma.

"Radili su mimo volje naroda i upalili zeleno svetlo za ulazak Hrvatske u NATO", rekao je Troha, navodeći da će referendum pokazati "da je većina državljana protiv Hrvatske".

Stranka slovenačkog naroda na svom portalu saopštava da Slovenci i Hrvati nisu neprijatelji i da oni koji raspiruju nacionalnu netrpeljivost ne spadaju u "njihov krug", ali da je činjenica da su političari iz obe države, tokom proteklih godina, raspirivali mržnju koju je teško bilo sprečiti i na jednoj i na drugoj strani.

Ova stranka navodi i da "ne namerava da se zadovolji mrvicama u obliku zaključka, koji ne obavezuje nikog drugog sem Slovenije same i koji je morao da bude odavno usvojen.

"Za Stranku slovenačkog naroda to nije dovoljno", saopštava Stranka slovenačkog naroda, koja navodi da, za razliku od "Zavoda 25. jun", "nije sakupljala potpise sa šipkom u džepu".

Mesić: Slovenija ucenjuje

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je večeras, povodom poslednjih poteza zvanične Ljubljane oko graničnog spora, da je slovenačka politička elita zloupotrebila članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kako bi ucenila Hrvatsku.

"Upravo zato želim jasno naglasiti da od sada slovenačko blokiranje naših pregovora s EU i ozbiljna pretnja mogućnosti našega ulaska u NATO, nije više samo problem Hrvatske. To je problem i Evropske unije i NATO-a", naglasio je Mesić u izjavi hrvatskim medijima.

On je, međutim, istakao da to ne sme da dovede do pogrošnja odnosa građana dve susedne države.

Slovenija želi da zaustavi hrvatske pregovore sa EU ako Zagreb ne prihvati promenjeni slovenački stav prema kojem granični spor ne treba rešavati ni u skladu s međunarodnim pravom, ni pred međunarodnom sudskom instancom, nego primenom načela pravičnosti, odnosno političkim dogovorom, rekao je Mesić.

On je dodao da je toj slovenačkoj odluci dodat i novi element: "otvorena su vrata održavanju referenduma o hrvatskom članstvu u NATO-u, iako je upravo Slovenija bila među članicama NATO-a koje su pre godinu dana pozvale Hrvatsku u članstvo tog saveza".

Slovenački parlament je u sredu prihvatio izjavu u kojoj se navodi da je Slovenija prilikom proglašenja samostalnosti 1991. godine imala izlaz na otvoreno more i da je kontrolisala i "neke druge sporne tačke" duž granice s Hrvatskom.

Tu izjavu je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova odmah proglasilo kao neprihvatljivu i punu krivih tumačenja i neistinitih činjenica.

Mesić je, obraćajući se hrvatskim građanima, rekao da su potezima zvanične Ljubljane dovedena u pitanja dva prioritetna cilja hrvatske spoljne politike - učlanjenje u EU i NATO, ali je dodao da "ne treba dramatizovati".

"Upravo sada i upravo uprkos politici službene Ljubljane moramo učiniti sve što možemo da se ne pokvare odnosi među građanima dve zemlje", rekao je Mesić.

On se ponovo založio da hrvatsko-slovenački granični spor međunarodni sud i optužio Sloveniju da, "odbacujući pravilo rimskoga prava koje kaže da se činjenice dokazuju, dok se pravo izvodi iz propisa, odnosno da o činjenicama odlučuje sud, zanemaruje evropske tradicije na koje tako voli da se poziva".

Mesić smatra da je situacija zabrinjavajuća jer će se, kako je rekao, usporavanje hrvatskog puta u EU i NATO "nesumnjivo odraziti i na druge zemlje regiona, pa i na celi koncept evropskog ujedinjenja", kao i na "formiranje Atlantskog saveza koji će biti prilagođen uslovima današnjeg vremena".

On je rekao da Hrvatska i dalje ima dobre namere i da je i dalje spremna na razvijanje dobrih odnosa sa Slovenijom, odnosno na pomaganje ostalim zemljama regiona u ostvarivanju njihovih evropskih aspiracija, te da će insistirati na rešavanju spornih pitanja sa Slovenijom primenom međunarodnoga prava i pred međunarodnim sudom.

"Hrvatska će ostvariti svoje članstvo u evroatlantskim integracijama. Možda ne onda kada smo to s razlogom očekivali i predviđali, ali mi ćemo postati članica i Evropske unije i NATO saveza. A sve reforme koje su za to potrebne, provodit ćemo i dalje. I provest ćemo ih - zbog nas i naše budućnosti", rekao je Mesić.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2068 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda