Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

SPORAZUM S BIH MOŽDA 16. JUNA

25. 05. 2008.

SPORAZUM S BIH MOŽDA 16. JUNA - Evropska unija namerava da 16. juna u Briselu potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Evropska unija ima nameru da 16. juna u Briselu potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, u očekivanju da dotad budu ispunjeni svi uslovi za prevod i jezičko-pravno uobličavanje teksta sporazuma, izjavio je danas jedan visoki zvaničnik predsedništva EU.

Prema izvorima Unije, reč je o tome da se tekst sporazuma u potpunosti pravno doradi i prevede na jezike 27 zemalja članica EU, kao i na srpski, hrvatski i bošnjački.

Jedan funkcioner slovenačkog predsedništva EU je takođe saopštio da evropska dvadesetsedmorica smatraju da bi "u dogledno vreme" moglo doći do potpunog prenosa odbrambeno-bezbednosnih ovlašćenja sa evropske vojne misije "Altea" na lokalne vlasti.

Trupe "Altee" se postepeno već smanjuju, a procenjuje se da bi do prenosa ovlašćenja na vlasti BiH moglo doći i zbog činjenice da su bezbednosne prilike stabilne, dok je odmakla reforma vojno-bezbednosnih snaga te zemlje.

Do odluke da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH se u EU došlo pošto su vodeće političke snage Srba, Bošnjaka i Hrvata prihvatile reformu policije, što je, uz ustavno preustrojstvo, bio jedan od ključnih uslova EU za, kako je to naglašavano, bolje funkcionisanje državne uprave BiH i njene sposobnosti da sprovede SSP.

Savet ministara EU je u obrazloženju odluke o potpisivanju SSP sa BiH ukazao na napredak u ispunjavanju svih uslova za uspostavljanje prvog ugovornog odnosa EU-BiH i podvukao nužnost da bosansko-hercegovačke vlasti i političke snage u zemlji budu ujedinjene u rešenosti da dalje sprovode evropske reforme.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2468 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda