Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Proširenje EU »

UKRAJINA JOŠ DALEKO OD ČLANSTVA

28. 11. 2008.

UKRAJINA JOŠ DALEKO OD ČLANSTVA - Evropska komesarka za spoljne poslove Benita Ferero-Vladner ocenila je da za sada nema govora o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju.

Benita Ferero-Valdner je posle razgovora sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim kazala da će EU postepeno, u nekoliko faza nastojati da učvrsti partnerstvo sa Ukrajinom, Moldavijom, Azerbejdžanom, Jermenijom, Gruzijom i kasnije i sa Belorusijom.

Te zemlje, za razliku od zapadnog Balkana nemaju perspektivu članstva, iako bi ulazak Ukrajine u Uniju pozdravila Poljska, te je zato za njih Brisel prihvatio švedsko-poljski plan Istočnog partnerstva.

Konkretnije predloge te saradnje čiji je zvanični početak najavljen za jun 2009. godine Evropska komisija predstaviće naredne srede, a danas je u Varšavi evropska komesarka apelovala na Poljsku da pomogne što više Ukrajini u sprovođenju reformi.

"Što više oni urade, to više ćemo moći da učinimo mi za njih", kazala je komesarka.

Evropska komisija će u tom projektu Istočnog partnerstva postepeno doći do zone slobodne trgovine sa tim bivšim sovjetskim republikama, ali je upozorila da svaka od njih prethodno mora da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju.

"Želimo da damo snažan politički signal, želimo da budemo bliže tim zemljama, ali i one to moraju de žele", rekla je komesarka.

Benita Ferero-Valdner demantovala je navode u Poljskoj štampi da EK izgleda tretira Istočno partnerstvo samo kao dopunu strateških odnosa sa Rusijom.

Rusija i kriza u Gruziji glavna su tema razgovora evropske komesarke sa predsednikom Poljske Lehom Kačinjskim.

Pred današnji sastanak Ferero-Valdner je upozorila da na odnose sa Rusijom treba gledati pragmatično, jer su "EU i Rusija jedna drugoj potrebni" a navela je da je EK potrebno više detalja da se odredi prema nedeljnom incidentu kada je u Gruziji iz pravca Južne Osetije pucano na konvoj vozila u kojem su bili predsednici Poljske Leh Kačinjski i Gruzije Mihail Sakašvili.

Leh Kačinjski uputio je danas takođe pismo šefu EK Žoze Manuelu Barozu u kojem je optužio Moskvu da ne ispunjava mirovni plan francuskog predsednika Nikole Sarkozija na koji je Moskva sama pristala.

"Rusija ignoriše preuzeta obećanja, a to nailazi na nedovoljno odlučnu reakciju zemalja članica EU. Sadašnje stanje je test da li će Evropa biti u stanju da zaustavi ruski imperijalizam koji se obnavlja", napisao je Kačinjski.

Kačinjski je naveo da mirno rešenje sukoba na Kavkazu ima fundamentalni značaj za budućnost Evrope.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2111 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda