Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PROTIV KANDIDATURE SRBIJE

13. 10. 2010.

PROTIV KANDIDATURE SRBIJE - Odbori za spoljnu politiku i evropske poslove holandskog parlamenta zatražili su danas od ministarstva spoljnih poslova Holandije da odluku o kandidaturi Srbije odlože do sledećeg izveštaja glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca koji bi trebalo da bude objavljen u decembru, rečeno je "Blicu" u Odboru za evropsku politiku u parlamentu Holandije.

Oba komiteta su donela i zaključak "da Srbiji ne treba dozvoliti napredak u evropskim integracijama dok Bramerc ne kaže da Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom".

U slučaju da na sastanku Saveta ministara pitanje srpske kandidature bude postavljeno kao pitanje tehničkog karaktera, parlament je od holandske vlade zatražio da insistira na tome da uslovljavanje daljeg napretka Srbije ka EU bude u svakom narednom dokumentu.

Lisabonski sporazum, koji je na snazi od decembra prošle godine,

predviđa mogućnost prenetu iz prethodnog Sporazuma iz Nice, koja ćeo stati na snazi do 31. oktobra 2014. godine, da se određene odluke na Savetu EU mogu donositi samo kvalifikovanom većinom, a ne konsenzusom.

Za ovo bi, prema Sporazumu iz Nice bila potrebna većina od 55 odsto država, u slučaju da se deluje na inicijativu Komisije.

Holandski parlamentarci su tražili da se uslovljavanje izričito pomene i u mišljenju EK o kandidaturi i u zaključku Saveta EU o toj kandidaturi.

Svi parlamentarci su, i na sastanku Komiteta za evropske poslove, i potom prilikom glasanja bili stava da Holandija treba da ostane čvrsto pri svom stavu.

Holandija je jedina država-članica EU koja insistira na tome da dalji koraci Srbije na putu ka EU budu uslovljeni potpunom saradnjom Beograda s Tribunalom, odnosno hapšenjem preostale dvojice haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

EK: Očekujemo i dalje predlog o kandidaturi Srbije

Evropska komisija, bez obzira na stav holandskog parlamenta, i dalje očekuje da će Savet ministara Evropske unije 25. oktobra u Luksemburgu razmotriti dalje korake ka kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i zatražiti od Evropske komisije da o tome izradi mišljenje.

To su danas agenciji Beta preneli zvaničnici Evropske komisije i evropske diplomate, koji su podvukli da je ocena Komisije u Briselu, isto kao i svih članica EU, osim Holandije, "više nego jasna".

A to je da se uvaže koraci vlasti u Beogradu koji svedoče o odlučnosti Srbije da zajedno s Evropskom unijom usaglašava sve korake na putu u članstvo u Uniji.

Dosad je, kako je predočeno, izrada mišljenja Komisije o kandidaturi neke zemlje bila uvek ne političko, već tehničko pitanje o čemu se odlučuje većinom, na šta je ukazano i holandskim parlamentarcima pred današnju raspravu.

"Evropska komisija i dalje se nada da će rasprava o mišljenju biti održana i da će to zatražiti Savet ministara EU 25. oktobra", izjavila je predstavnica za štampu evropskog komesara za proširenje Anđela Filote za agenciju Beta povodom zahteva holandskog parlamenta

da se za decembar odloži rasprava Saveta ministara EU o mišljenju Evropske komisije o kandidaturi Srbije.

"To svakako još treba da potvrdi predsedništvo Saveta ministara EU, a mi verujemo da hoće", dodala je predstavnica za štampu evropskog komesara Štefana Filea.

Bart Urvi, portparol šefa diplomatije Belgije, predsedavajućeg EU, Beti je potvrdio da je ministar Steven Vanakere uvrstio u zvanični dnevni red zasedanja Saveta ministara EU, 25. oktobra, razmatranje zahteva Evropskoj komisije da mišljenjem oceni da li je Srbija spremna za status kandidata za članstvo u EU.

Izvor: [ blic.rs ]
Čitanja: 1629 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda