Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PUT U EU ILI PUT U NIGDE

28. 03. 2008.

PUT U EU ILI PUT U NIGDE - Brdo kod Kranja -- Oli Ren izjavio je da se nada da će do kraja aprila EU uvesti bezvizni režim za Srbiju.

Na početku neformalnog susreta ministara spoljnih poslova EU, Gimnih, koji se održava na Brdu kod Kranja, komesar za proširenje EU Oli Ren je na brifingu za novinare, posvećenom zapadnom Balkanu, naveo i da Srbija ima centralnu ulogu za bezbednost regiona, kao i da bi mogla da bude njegova pokretačka snaga, što zavisi od nje same.

"Srbija ima ogroman politički i ekonomski potencijal, koji treba da oslobodi, ali sama mora da potvrdi svoj evropski put", rekao je Ren i objasnio da sporazum koji je EU ponudila Srbiji nije politički trik i da je EU spremna da primi Srbiju u "porodicu EU".

Tači pozvan na sastanak

Dimitrij Rupel za B92 nije želeo da potvrdi da će ministarskom skupu učestvovati i kosovski premijer, Hašim Tači, dok slovenačka novinska agencija STA javlja da je slovenački šef diplomatije potvrdio da je sa Kosova pozvan Hašim Tači. "Ovo je susret predstavnika balkanskih država i Kosovo je jedno od poslednjih dostignuća u tom pravcu, zato je logično da na susretu učestvuje i neko iz kosovske vlade, ako učestvuju i drugi predstavnici drugih zemalja Zpadnog Balkana", kazao je Rupel za STA.

"Ukoliko ne odabere evropski put, Srbija se rizikuje da se nađe u samoizolaciji, na putu ka nigde", rekao je Ren, navodeći da će Evropa pozdraviti onu vladu koja je spremna da materijalizuje evropsku budućnost Srbije.

Ren je ponovio i da je za potpisivanje SSP EU i Srbije, neophodno da Srbija učini sve što je u njenoj moći da uhapsi i u ševeningenski zatvor sprovede preostale haške begunce.

Povodom oslobađanja viznog režima EU prema zemljama regiona, Oli Ren najavio plan EU za sprovođenje bezviznog režima za te države, navodeći da očekuje da se zemlje članice EU dogovore oko uslova, koji se moraju postaviti, a koji se tiču biometrijskih pasoša, pojačane kontrole granica i slično.

Oli Ren se nada i da će odluka EU o uvođenju bezviznog režima za građane Srbije biti doneta do kraja aprila, kako bi se pred majske izbore potvrdila posvećenost EU da pomogne Srbiji na putu ka evropskim integracijama.

Predstavljajući faze u približavanju EU, u kojima se nalaze države regiona, Oli Ren je rekao i da Kosovo ima evropsku budućnost, ukoliko bude posvećeno demokratiji i multietničnosti.

Povodom toga što će parlamentari izbori u Srbiji biti održavani i na severu Kosova, Oli Ren je rekao da EU to neće sprečavati, jer Ahtisarijev plan podrazumeva posebne veze Srba na Kosovu sa Srbijom.

Srbiju će na ovom ministarskom sastanku predstavljati šef diplomatije, Vuk Jeremić.

Kako saznaje B92, delegaciju Kosova, predstavljenu kao "Kosovo/UNMIK", vodiće kosovski premijer, Hašim Tači, koji će ujedno biti i jedini premijer na ovom sastanku na ministarskom nivou.

Susretu na Brdu kod Kranja prisustvuju ministri EU, kojima su se pridružili i evropska komesarka Benita Ferero Valdner, komesar Oli Ren, visoki predstavnici EU za zapadni Balkan, Piter Fejt, Miroslav Lajčak i Ervin Fjure i šefovi diplomatija zemalja regiona.

Teme današnjeg, prvog dana susreta su Bliski Istok, odnosi EU i Rusije, ali i situacija na Tibetu, koja je kasnije uključena u dnevni red.

Glavna tema sutrašnjeg nastavka ministarskog susreta biće evropska perspektiva zapadnog Balkana, a očekuje se da posebna pažnja bude posvećena Srbiji.

Slovenačko predsedništvo EU, najavilo je i da će sutra predstaviti svoj izveštaj o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, "sa nekim novim inicijativama".

Razgovaralo se i o Rusiji

Na novinarskoj konferenciji, koju su održali Dimitrij Rupel, Havijer Solana i Benita Ferero Valdner, predstavljeni su današnji razgovori, koji su se odnosili na situaciju na Bliskom Istoku, ali i odnose EU i Rusije.

Tim povodom je slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel rekao da EU sada ima posla sa novim položajem i novim snagama u Rusiji, situacija je drugačija no što je bila ranije.

"Pri tome nam je nužno potrebno jedinstvo EU, jer se ponekad kod nekih odnosa Rusije sa evropskim državama opaža utisak kao da bi želeli da razgovaraju sa razdruženom EU, kao da bi neko imao interes da usadi neku nepotrebnu razliku među nas", rekao je Rupel.

Prema Rupelovim rečima ministri EU danas su razgovarali i o "ideološkim pitanjima", odnosu razvoju demokratije u Rusiji.

Istovremeno su danas ministri EU izrazili i nadu da će u aprilu biti podržan mandat za pregovore sa Rusijom o sporazumu o partnerstvu.

Na pitanje B92 da li je danas bilo razgovora i o odnosima EU i Rusije povodom razlika u gledanju na problem Kosova, ministar Rupel je odgovorio da je o tome "razgovarano površno" i da tim povodom "ništa posebno nije utvrđeno".

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2768 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda