Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

MIREL: RANO ZA PROGNOZE O VIZAMA

12. 05. 2009.

MIREL: RANO ZA PROGNOZE O VIZAMA - Zvaničnik EU za proširenje Pjer Mirel kaže da su sve spekulacije o tome koja će zemlja i kada ući na "belu šengensku listu" preuranjene.

On je danas u Beogradu poručio da Evropska komisija želi pre svega da pripremi dobro utemeljene izveštaje o napretku država zapadnog Balkana u tom procesu. Na konferenciji za novinare posle sastanka Stalnog unapređenog dijaloga EU i Srbije, Mirel je rekao da će odluka o daljoj viznoj liberalizaciji zavisiti od toga koliko koja zemlja ispunjavanja za to predviđene uslove.

Mirel, koji je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU, istakao je da Evropska komisija još nije završila procenu i da mora da razjasni još neka pitanja sa više zemalja obuhvaćenih procesom vizne liberalizacije.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Ðelić rekao je posle sastanka da vlasti Srbije "uveliko rade" sa ekspertima Evropske komisije na ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i ocenio da je posao "na dobrom putu".

Mirel je ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u reformama potrebnim za pridruživanje EU, ali i da ima još dosta posla da se uradi što je, dodao je, normalno.

Evropski zvaničnik posebno je pozdravio usvajanje nacionalne strategije za evropske integracije, paketa zakona o reformi pravosuđa i zakona protiv diskriminacije, naglasivši da je potrebno da se osigura primena usvojenih zakona.

Dačić: Dobre vesti o vizama


Ministar Ivica Dačić izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove iz mape puta i da građani mogu očekivati dobre vesti o procesu ukidanja viza.

"Ne želim da govorim o rokovima jer mislim da su građani Srbije postali alergični na bilo kakve rokove kada je reč o članstvu u EU i ukidanju viza i čitav taj proces licitiranja je doveo do pada poverenja i uverenja građana da li će se to uopšte i desiti", rekao je Dačić, posle sastanka sa delegacijom Evropske komisije o viznoj liberalizaciji.

"Očekuje se da će Evropska komisija uskoro izaći sa izveštajem o oceni stanja i napretka Srbije. Očekujemo pozitivan izveštaj Evropske komisije čime bi i formalno počeo proces koji bi na kraju trebalo da dovede do ukidanja šengenskih viza za građane Srbije", rekao je Dačić.

Dodao je da je na sastanku održanom u okviru radnog dijaloga MUP-a Srbije i Evropske komisije o ukidanju viza za građane Srbije bilo reči o nizu konkretnih pitanja vezanih za ukidanje viza.

"To nisu politička pitanja jer ukidanje viza nije političko pitanje, nego je u domenu unutrašnjih poslova i pravde", rekao je Dačić.

Naveo je da je sastanak održan u veoma optimističkoj i pozitivnoj atmosferi.

Dačić je rekao da je za zemlje članice EU od izuzetnog značaja da li postoje i da li se sprovode zakoni neophodni da Srbija bude pravna država, da li postoje bezbedna dokumenta, organizovana borba protiv svih vidova kriminala i korupcije, kontrola državne granice, da li pravosudni i policijski sistem omogućavaju uspešnu borbu protiv korupcije...

"Očekujemo da će ishod razgovora sa Evropskom komisijom biti pozitivan. Srbija ovo ne radi samo zbog ukidanja viza ili članstva u EU, nego zbog nas samih", rekao je Dačić.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2106 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda