Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

RATIFIKACIJA SSP-A ŠTO PRE

28. 04. 2010.

RATIFIKACIJA SSP-A ŠTO PRE - Italija želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, naveo šef italijanske diplomatije Franko Fratini nakon razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Jeremić i Fratini istakli izuzetnu važnost predstojećeg regionalnog skupa u Sarajevu.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Beogradu da se kandidatura Srbije mora što pre proslediti nadležnim kancelarijama Evropske komisije da bi počeo "zvanični put Srbije ka EU".

Fratini je takođe naveo da Italija želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati SSP sa Srbijom.

"Sporazum je za sada blokiran, ali radimo na tome da se što pre odmrzne i Italija je spremna da ratifikuje SSP čim dobije zeleno svetlo", rekao je Fratini i dodao da se nada da će do toga doći do kraja španskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Fratini je ukazao da je početak predsedavanja Mađarske EU u januaru 2011. godine "važan datum" za Srbiju za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, važno je da što pre počne proces ispitivanja stadijuma u kojem se Srbija nalazi u odnosu na zahteve EU.

"U tom smislu postavljamo januar 2011. godine kao važan datum za to da Srbija dobije status kandidata", rekao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je istakao da se u razgovorima u Beogradu, sa predsednikom Republike Borisom Tadićem i sa Jeremićem, "uverio da je Srbija čvrsto opredeljena za EU". "Tu opredeljenost Italija čvrsto podržava i to smatram da treba da podrže i ostale evropske zemlje", rekao je Fratini.

Italija prvi trgovinski partner

Ministar Jeremić je zahvalio Italiji za podršku Srbiji. "Ne može se živeti od stare slave. Pred nama su važni koraci: početak ratifikacije SSP i početak zvaničnog procesuiranja aplikacije Srbije za članstvo u EU", rekao je Jeremić.

Odnosi Srbije i Italije su "u dobrom stanju i rastu svakog dana u svakom pogledu", ocenio je srpski ministar, navodeći da je "Italija jedan od najbližih partnera Srbiji u EU i prvi trgovinski partner Srbije".

Jeremić je najavio i drugi samit vlada Srbije i Italije u oktobru u Beogradu. Očekuje se, kako je rekao, dolazak premijera Silvija Berluskonija, Fratinija i drugih ministara.

Fratini je takođe istakao odlične odnose Srbije i Italije, koja želi da "zadrži mesto prvog partnera srpskog izvoza".

Velika važnost Skupa u Sarajevu

Jeremić i Fratini su u razgovoru istakli izuzetnu važnost predstojećeg regionalnog skupa u Sarajevu, na kojem će biti utvrđeni konkretni koraci zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa evropskim integracijama.

Fratini je uveren da bi rešenje, koje bi okupilo sve učesnike za isti sto, moglo biti pronađeno u okviru "gimnih" formule, što znači da ne bi bilo natpisa sa imenima država učesnika samita.

"Srbija je pozitivno reagovala na taj predlog i sada preostaje da ga, kada popodne otputujem u Prištinu, izložim kosovskim vlastima", rekao je Fratini.

Fratini se takođe sastao i sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Ðelićem. Tom prilikom, ocenjeno je da predstojeći skup u Sarajevu ne bi trebalo da bude samo formalnost, već prilika da se na njemu razgovara o tome šta taj region može doneti Evropi.

Fratini je posle sastanka s Ðelićem u Vladi Srbije rekao da nije dovoljno da se sastatanak samo održi, već da treba razmotriti šta Zapadni Balkan može ponuditi Evropi u smislu investicija i transevropskih i transbalkanskih projekata.

"Pored ostvarivanja političkih rezultata, treba razmotriti i šta Srbija može doneti regionu, kako može pomoći u stabilizaciji prilika u BiH i borbi protiv organizovanog kriminala", naveo je italijanski ministar.

Fratini, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sinoć je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1720 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda