Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

REN: MOGUĆ BEZVIZNI REŽIM ZA DEO BALKANA

31. 03. 2009.

REN: MOGUĆ BEZVIZNI REŽIM ZA DEO BALKANA - Evropska unija bi mogla ove godine da ponudi bezvizni režim za neke zemlje Zapadnog Balkana, ako one obave potrebne reforme, izjavio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

On je, u obraćanju Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove, istakao da bi ministri unutrašnjih poslova EU, posle toga mogli krajem godine da donesu konačnu odluku o ukidanju viza, uzimajući u obzir napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, uvođenje biometrijskih pasoša i efikasne granične kontrole.

Ren je kazao da bi Hrvatska mogla ove godine da nastavi pregovore sa EU, ako pogranični problem sa Slovenijom bude brzo razrešen, kao i da postoji mogućnost da započnu razgovore o ulasku Makedonije u Uniju, ako sprovede političke i ekonomske reforme, posebno pomenuvši borbu protiv korupcije.

"Želimo da idemo dalje u viznoj liberalizaciji i to je veoma važno za stanovnike Zapadnog Balkana", rekao je evropski komesar za proširenje.

Ren je kazao da proširenje EU ne sme da stane zbog ekonomske recesije.

"Kriza potiče sa Vol Strita, a ne sa glavne ulice u Zagrebu", istakao je Ren.

Evropski komesar je dodao da je Hrvatska i dalje na putu da zaključi pristupne pregovore ove godine.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas u Briselu da je siguran da građani Srbije mogu u drugoj polovini godine da očekuju dobre vesti kad je reč o viznoj liberalizaciji.

Incko: Korak po korak ka EU

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da zemlje jugoistočne Evrope same mogu definisati kojom brzinom će se približavati Evropskoj uniji.

U razgovoru sa članovima Predsedništva BiH u Sarajevu, Incko je istakao da su, na nedavno održanom sastanku u Češkoj, neke članice EU rekle da su "umorne od proširivanja" i da ih je nužno uveriti da širenje treba nastaviti i da sve zemlje imaju pravo da budu članice EU.

Incko je članovima Predsedništva BiH rekao da na putu ka EU treba ići korak po korak, uz evropski princip dijaloga i kompromisa.

Naglasio je da BiH ima potencijale, poput hidro-energetskih, široko pojasne mreže telekomunikacija, šumarstva i poljoprivrede i da projekte iz tih oblasti treba ponuditi Evropi.

Na sastanku sa članovima Predsedništva BiH, visoki predstavnik je istakao i da je važno rešiti pitanja viška naoružanja i državne imovine, ali da posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da je za BiH veoma važno da pravi nove korake ka EU i naglasio da BiH na tom putu napreduje bolje nego što to izgleda.

Radmanović je posebno važnim istakao rešavanje pitanja bezviznog režima, "što bi bio znak za građane BiH da su dio Evrope i da ih ona želi".

Takođe, naglasio je i važnost ekonomskog razvoja BiH i rešavanja pitanja viška naoružanja.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić je rekao da je BiH danas u vrlo teškoj situaciji zbog ekonomske krize čije se posledice osećaju.

Silajdžić je izrazio nadu da težih posledica po BiH neće biti, jer BiH poseduje resurse koje može ponuditi Evropi.


Izvor: [ mtsmondo.com ]


Čitanja: 2263 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda