Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

REN O VIZNOJ LIBERALIZACIJI

29. 03. 2009.

REN O VIZNOJ LIBERALIZACIJI - Vizni režim može da bude ukinut pre kraja godine, izjavio Oli Ren u Pragu posle sastanka sa ministrima inostranih poslova zapadnog Balkana.

Češka, Velika Britanija, Slovačka i Luksemburg odbacile su predlog Nemačke da se sačeka sa prijemom zemalja Balkana u Evropsku uniju. To su izjavili ministri spoljnih poslova tih zemalja na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemlja Unije, koji se održava u češkom zamku Hluboka nad Vltavom.

To je ohrabrujuća vest za Srbiju, izjavio je ministar Vuk Jeremić koji prisustvuje sastanku.

Dvostruki domaćin skupa, češki ministar Karel Švarcenberg, u čijem se porodičnom zamku održava skup, rekao je da Evropu treba što pre ujediniti i zaceliti otvorenu ranu na Balkanu.

Podržao ga je Dejvid Miliband, šef britanske diplomatije, rekavši da je pozicija njegove zemlje apsolutno jasna, da je proširenje u interesu ne samo zapadnog Balkana nego i Unije.

Isti stav deli i Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren smatra da je u procesu integracija potrebno što pre ostvariti konkretne rezultate i navodi da bi to moglo da bude ukidanje viza.

"Izvršili smo preliminarnu analizu izveštaja ekspertskih misija koje su posetile sve zemlje zapadnog Balkana i analizirale da li su te zemlje ispunile neophodne uslove za ukidanje viza”, kazao je Oli Ren.

“Sveobuhvatan izveštaj na tu temu biće predstavljen ovog proleća, ali mislim da, već u ovoj fazi, mogu slobodno da kažem bi trebalo da ostvarimo konkretne rezultate i omogućimo ukidanje viza za najnaprednije zemlje pre kraja ove godine”, rekao je on.

Na sastanku se čulo da u Briselu iščekuju novi izveštaj glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca, koji je ove nedelje boravio u Beogradu, i da bi njegov pozitivan izveštaj mogao da pomogne deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji.


Jeremić: Vrata nisu zatvorena

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ohrabren je činjenicom da vrata ka EU nisu zatvorena, bez obzira na moguća usporavanja procesa integracija.

“Vrata nisu zatvorena, a put ka EU je moguće usporen. Ekonomska situacija je teška, ali je važno da postoji politička volja za proširenje", izjavio je Jeremić.

On je naveo da se treba koncentrisati na proces proširenja.

"Taj proces se nalazi u teškoj situacijii, ali politička volja postoji i to je dobra vest. Mi na zapadnom Balkanu ne odustajemo od EU, a i Unija ne odustaje od zapadnog Balkana", rekao je Jeremić, navodeći da će Srbija sigurno podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata, ali ne precizirajući kada.

Ministri spoljnih poslova Unije zatražili su od Hrvatske i Slovenije da nađu rešenje za međusobne sporove jer taj i slični sukobi u regionu, po oceni šefa diplomatije Luksemburga Žana Aselborna "predstavljaju otrov za stav građana Unije o daljem širenju EU".

Inače, Srbija se nije usprotivila učešću Skendera Hisenija, ministra spoljnih poslova Kosova, na skupu u Češkoj, jer je on, kako je objasnio Jeremić, član delegacije koju predvodi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Hiseni je tražio da EU uvede vizne olakšice i za Albance na Kosovu.


Delevićeva: Balkan, nedovršena tema

Šefica Vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Milica Delevi, koja takođe boravi na neformalnom samitu šefova diplomatija zemalja članica EU, napominje da je Balkan za EU i dalje nedovršena tema ali da se i pored težih okolnosti zbog ekonomske krize proširenja ozbiljno ne dovodi u pitanje.

“Evropska integracija zapadnog Balkana je nešto što i zemlje zapadnog Balkana, a čini mi se i EU, smatraju nezavršenim poslom kada je proširenje u pitanju i tačno je da su sada okolnosti teže, da se to oseća u pojedinim državama članicama, ali i na nivou EU kao celine”, podseća Delevićeva.

“Ali mislim da pitanje proširenja na zapadni Balkan nije upitno i ja očekujem da ćemo dobiti neku takvu poruku. Nadam se da ćemo je dobiti sa neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU i zemalja zapadnog Balkana na kojem će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić”, očekuje ona.

Milica Delević za B92 navodi da je EU privrežna zapadnom Balkanu, ali da u narednom periodu moraju da uslede i neki konkretni koraci.

“Kažem, okolnosti su teške i u ovom trenutku važno je da Evropska unija daje signale o tome da je privržena nastavku integracije zapadnog Balkana, ali i da konkretno na neki način pomogne reformske politike koje vlade zemalja regiona sprovode i da na taj način podrži nastavak integrativnih procesa”, navodi Delevićeva.

Na sastanku u Češkom dvorcu, pored Srbije, biće i šefovi diplomatija Hrvatske, Turske, Makedonije, Kosova, Cnre Gore, Bosne i Albanije.


Ren: Balkan ne sme biti "crna rupa"

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da bi Balkan mogao da se pretvori u "crnu rupu" ukoliko Evropska unija uspori proces svog proširivanja zbog ekonomske krize.

Ren je upozorio da zemlje Balkana ne smeju da postanu žrtveni jarac ekonomskih i društvenih bolesti koje su pre potekle sa Volstrita, nego sa ulica Beograda ili Zagreba, preneo je BBC.

"Ne bismo smeli da dignemo ruke od našeg hvale vrednog truda u pravcu mira i stabilnosti na Balkanu. Apelujem na sve političare u Evropi da ovu zajedničku odgovornost imaju na umu, zato što je u samom interesu Evropske unije - da Balkan ne postane neka vrsta crne rupe unutar nje", naglasio je evropski komesar za proširenje.

Šef diplomatije Velike Britanije Dejvid Miliband izjavio je da vrata Evropske unije nisu zatvorena za balkanske države.

Razgovori sa šefovima diplomatija zemalja zapadnog Balkana biće prilika za upućivanje signala da vrata Unije nisu zatvorena za te države, rekao je Miliband.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio je da proces evropskih integracija Balkana ne sme da bude zaustavljen i izrazio očekivanje da će sa neformalnog sastanka šefova diplomatija EU biti upućen signal u pravcu zapadnog Balkana.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2809 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda