Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

REZOLUCIJA SPREČAVA INTEGRACIJE

05. 03. 2008.

REZOLUCIJA SPREČAVA INTEGRACIJE - Boris Tadić izjavio da rezolucija koju predlaže SRS ima za cilj da Srbija više ne pregovara o budućem članstvu u EU.

Tadić je rekao da nije sporan stav tog dokumenta koji kaže da bi Srbija trebalo celovita da uđe u Evropsku uniju jer "niko u Srbiji danas nema drugačije mišljenje do toga da Srbija samo sa Kosovom može u EU".

Problem je, kako je naveo predsednik Srbije, deo te rezolucije kojim se od Evropske unije traži da formalno kaže nešto što ona nema ni mogućnost ni kapacitet da kaže, pošto Unija ne priznaje države, već to radi svaka pojedinačna članica.

"U toj rezoluciji se zahteva da EU prizna celovitu Srbiju i pošto EU nema mogućnosti da odgovori na jedan takav zahtev, onda bi se to nepostojanje odgovora iskoristilo da se prekinu pregovori o budućem članstvu", ocenio je Tadić.

Ova rezolucija, kako je ukazao, nije uopšte rezolucija o očuvaju integriteta Srbije, nego dokument koja bi tehnički trebalo da proizvede da Srbija više ne pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Ni na koji način ne bismo više branili Kosovo nego što ga branimo danas. Nikakavog pozitivnog efekta u odbrani Kosova i Metohije ne bi bilo. Takva rezolucije bi pomagala samo onim političkim snagama u Srbiji koje žele zemlju da odvoje od budućeg članstva u EU", poručio je Tadić.

On je ocenio da je to mimo svakog interesa Srbije i rekao da je duboko ubeđen da samo Srbija koja se integriše u svet i u Evropsku uniju može da brani svoje Kosovo i Metohiju.

Tadić je objasnio da je rezolucija protiv interesa građana Srbije jer bi Srbija, ako ne nastavi evropske integracije, imala potpuno urušenu ekonomiju i sistem javnih finansija, pošto u zemlji niko ne bi investirao i otvarao nova radna mesta.

Lice takve jedne odluke videli smo devedesetih godina kada se mnogo govorilo o patriotizmu, ali se ništa nije radilo za zemlju, poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je ocenio da nema dileme da se Kosovo koristi kao izgovor da se pošalje poruka da Srbija zapravo neće u EU.

"Ne samo da se Kosovo koristi kao izgovor, nego se pokušavaju naše ozbiljne teškoće na Kosovu i Metohiji instrumentalizovati za unutrašnju političku debatu onih političkih snaga koje ne žele ovu zemlju da vide u Evropskoj uniji", kazao je Tadić.

Takve stvari se, prema njegovim rečima, ne mogu dozvoliti jer su građani su na nedavnim predsedničkim izborima jasno rekli da hoće i odbranu Kosova i članstvo u Evropskoj uniji.

Na pitanje da li bi usvajanje rezolucije, kojoj je podršku najavila i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, značilo stvaranje nove skupštinske većine, Tadić je rekao da je to vrlo realno i poručio da DSS i NS, ako žele tu većinu, to moraju jasno da kažu i ozvaniče u parlamentu.

"Dok god postoji pet principa na kojima postoji Vlada Srbije, biće i Vlade Srbije, dok postoji ova skupštinska većina, biće i Vlade Srbije", rekao je predsednik Srbije.

Ako DSS i NS žele izmenu tih principa i udaljavanje Srbije od Evrope, kako je rekao Tadić, moraće da formiraju novu skupštinsku većinu sa Srpskom radikalnom strankom i strankama koje bi podržale taj program.

"Ubeđen sam da takve većine neće biti, ali sada su otvorene karte. Demokratska stranka Srbije u svakom trenutku može da formira novu skupštinsku većinu i radi se o tome da li ta stranka to hoće ili neće", objasnio je Tadić.

On je ocenio da rezolucija, ukoliko bi bila usvojena, ne bi obavezivala Vladu Srbije jer je Vlada obavezna da postupa po pet principa.

"Stranke koje su sada u parlamentu jasno su govorile da hoće u EU. Morali bismo da imamo potpuno nove izbore na kojima bi se definalisala jedna potpuno drugačija volja građana, da se neće u EU, da bi neka nova vlada mogla da sprovodi tu politiku", zaključio je Tadić.

Egzit za Evropsku uniju

Društvena strana narednog festivala Egzit biće posvećena daljem uključivanju Srbije u Evropsku uniju, saopštili su danas organizatori tog festivala.

“Uvereni smo da je odlučno kretanje ka Evropskoj uniji siguran put ka boljoj Srbiji. Da bi to bilo moguće neophodno je da se građanima jasno predstavi da taj put podrazumeva niz reformi koje za cilj imaju da državu učine efikasnijom u službi građana”, navedeno je u saopštenju.

Udruženje Egzit smatra da građani imaju prava da znaju šta sve procesi uključivanja u Evropsku uniju donose i koje konkretne koristi mogu da očekuju od tih procesa.

“Naša kampanja za bolju Srbiju, za Srbiju punopravnu članicu Evropske unije biće predstavljena kroz kampanju za sam festival, ali i na samom festivalu kroz niz tribina, radionica, projekcija, raznih drugih aktivnosti i kroz poseban prostor unutar festivala koji će biti posvećen Srbiji na putu ka EU. Nadamo se da ćemo kroz našu kampanju podržati sve one organizacije i institucije koje grade Srbiju na tom putu”, piše u saopštenju.

Egzit će se pre svega baviti onim aspektima evropskih integracija koje se tiču mladih, obrazovanjem, zapošljavanjem i viznim režimima.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 2449 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda