Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SAD lobira za Srbiju?

12. 06. 2013.

SAD lobira za Srbiju? - SAD lobira za Srbiju?

U napetu diplomatsku igru živaca oko dodele datuma Srbiji za početak pregovora sa Evropskom unijom iznenada se uključile i Sjedinjene Američke Države.

Kako saznaju "Novosti“ u Stejt departmentu, sudbinu evropskih integracija naše zemlje može da prelomi ishod bitke između dve struje u američkoj administraciji.

Prema izvorima "Novosti", tvrđa struja zalaže se da se datum koristi kao "šargarepa" da bi se od Beograda iznudilo što više ustupaka u implementaciji briselskog sporazuma, dok mekša veruje da bi dalji pritisci bili kontraproduktivni. Ova grupacija zalaže se i da Beograd dobije "zeleno svetlo" za datum, a Priština specijalni ugovorni aranžman sa EU (dodeljivanje SSP još nije moguće, jer pet država Unije ne priznaje KiM).

Trenutno se razmatra i opcija šatl-diplomatije Vašingtona u ključnim evropskim prestonicama, a posebno u Berlinu, koji i dalje zauzima najtvrđi stav po pitanju integracija Srbije.

Ideja je da u foto-finišu odluke Evropskog saveta posredničku ulogu preuzme Filip Riker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, koji bi u narednim danima pokušao da ubedi Nemačku da odobri "zeleno svetlo", što bi bio signal i za ostale države EU, koje se još premišljaju oko datuma.

Na ruku Srbiji ide i činjenica da je pre nekoliko dana došlo i do promene na čelu Biroa za Evropu i Evroaziju. Filip Gordon, koji se zalagao za politiku uslovljavanja Srbije, otišao je na novu dužnost, a trenutno ga, kao v. d. zamenjuje Mari Jovanović, koja je, udata za čoveka sa ovih prostora. Na to mesto trebalo bi da bude imenovana portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland, koja se takođe zalaže za objektivniji pristup Vašingtona prema balkanskim državama.

Istovremeno, vrh srpske države sprovodi opsežnu diplomatsku ofanzivu kako bi Brisel u junu otkočio naše evropske integracije.

Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, koja je u Berlinu imala niz sastanaka - od savetnika kancelarke Angele Merkel do Andreasa Šokenhofa, poslanika vladajuće CDU/CSU, za "Novosti", kaže da nema novih uslova za Srbiju:

"Stav Nemačke o dodeljivanju datuma zavisiće od primena briselskog sporazuma. Berlin će tu odluku doneti neposredno pre sednice Evropskog saveta, na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna".

Obrad Kesić, politički analitičar, objašnjava, za "Novosti", da u Vašingtonu raste zabrinutost da bi nastavak politike uslovljavanja doveo do kontraproduktivne reakcije Beograda, kao i da bi odlaganje odluke o datumu ubrzalo raspisivanje vanrednih izbora, na šta SAD u ovom trenutku ne gledaju blagonaklono.

"Vašington je svestan da je raspoloženje u EU prema daljem proširenju sve manje, ali im je u interesu da ubrzaju evropske integracije Prištine, u cilju zaokruživanja projekta nezavisnog Kosova i povećanja broja zemalja koje ga priznaju. Da li će u tom istom „paketu“ ubrzanja integracija biti i Srbija, ili će njoj ostati spuštena rampa, videćemo za nekoliko nedelja", navodi Kesić.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1519 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - SAD lobira za Srbiju?
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - SAD lobira za Srbiju?
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - SAD lobira za Srbiju?
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - SAD lobira za Srbiju?
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - SAD lobira za Srbiju?
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda