Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SAMO MAKEDONIJA ISPUNILA SVE USLOVE

23. 05. 2009.

SAMO MAKEDONIJA ISPUNILA SVE USLOVE - Makedonija je potpuno ispunila uslove za ukidanje viza, Srbija i Crna Gora ispunjavaju većinu uslova, zaključila Evropska komisija.

To u svom mesečnom biltenu prenosi Evropska inicijativa za stabilnost, nevladina organizacija koja se bavi analizom procesa evropskih integracija zapadnog Balkana. Izveštaj Evropske komisije je pozitivan po Srbiju, uveren je i ministar policije Ivica Dačić.

Evropska inicijativa za stabilnost podseća da je procena eksperata Evropske komisije doneta posle sveobuhvatne analize u oblasti bezbednosti, kontrole granica, migracija i ljudskih prava.

Analize su pokazale da su, za razliku od Makedonije, koja je ispunila sve uslove, Srbija i Crna Gora ispunile većinu uslova.

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) predviđa tri moguća scenarija za Beograd i Podgoricu: prvi je da vize ipak budu ukinute, čime bi se "odalo priznanje zbog impresivnog napretka koji su obe zemlje napravile".

Drugi scenario bio bi nepovoljan i podrazumevao bi da se sa ukidanjem viza sačeka do ispunjenja svih uslova.

Treće rešenje bila bi neka vrsta kompromisa a podrazumevalo bi da, pre odluke, koja se očekuje krajem jula, bude urađena nova procena stanja na terenu.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je izveštaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji pozitivan za Srbiju.

"Izveštaj je u osnovi veoma pozitivan i konstatuje da je Srbija gotovo u svim oblastima koje su predviđene mapom puta postigla veliki napredak, a da bi bili ostvareni još bolji rezultati neophodna je materijalno-tehnička i finansijska opremljenost MUP-a i drugih ministarstva koja se bave tim pitanjima", rekao je Dačić.

On je podsetio da je izveštaj pripremljen na osnovu boravka u Srbiji nekoliko ekspertskih misija Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila u ispunjenju mape puta ka viznoj liberalizaciji.

Preostaje, rekao je ministar policije, da države članice daju svoje viđenje tog izveštaja, kako bi kasnije usledio i zvaničan predlog za ukidanje viza građanima Srbije, a njegovo razmatranje očekuje se u narednim mesecima.

U izveštaju stručnjaka Evropske komisije biće potvrđeno da ostale zemlje regiona - BiH i Albanija za sada ne ispunjavaju uslove za ukidanje viza.

Galjakova: Vrlo brzo nove odluke

Portparolka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak najavila je danas da iz Brisela treba očekivati, vrlo brzo, nove odluke koje se tiču Srbije, navodeći da je Srbija ključna zemlja Balkana i važan partner Evropske unije.

Galjakova je rekla da ne može da precizira kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji sa Srbijom i da je potrebno prethodno rešiti izvesna pitanja.

"Prethodno je potrebno rešiti izvesna pitanja, poput političkog dijaloga i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Galjakova.

Predstavnica za štampu visokog predstavnika EU Havijera Solane izjavila je za Dojče vele da "Evropska unija blisko sarađuje sa Srbijom, koja sa svoje strane obavlja dobar posao u pogledu ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju" najavljujući da iz Brisela treba očekivati, vrlo brzo, nove odluke koje se tiču Srbije.

Solanina portparolka je Tanjugu kazala da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti odmrznut posle uspostavljanja pune saradnje sa Haškim tribunalom.

"Čekamo na izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji će biti predat u junu. Iščekujemo razgovore i analize koje će uslediti u Evropskoj uniji, nakon što izveštaj bude podnet", navela je Galjakova.

Holandija spremna da popusti?

Evropska komisija će ovog leta, najverovatnije krajem juna, aktivirati prelazni sporazum sa Srbijom i odobriti ukidanje viza, piše "Blic".

"Holandija, koja je predstavljala najveću prepreku i razlog što su naše evrointegracije zapale u ćorsokak, odlučila je da malo omekša svoj stav jer je shvatila da već previše dugo insistira na samo jednoj stvari i da je u tome ostala usamljena", piše list pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz Brisela.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da od trenutka deblokiranja prelaznog trgovinskog sporazuma, autonomne trgovinske mere koje EU već duže primenjuje, a Srbija od ove godine, postaju ugovorna obaveza za zemlje članice EU.

"To bi u svakom slučaju bio korak više na našem putu ka kandidaturi. Stvorila bi se povoljnija situacija za podnošenje kandidature, a da li će to značiti i početak ratifikacije ostaje da se vidi", rekla je Delevićeva.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2160 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda