Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SARADNJOM KA EU

29. 05. 2010.

SARADNJOM KA EU - Lideri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije istakli su danas u Sarajevu napredak u odnosima naroda i država regiona u poslednjoj deceniji i poručili Evropskoj uniji da u procesu proširenja uvaži tu činjenicu.

Predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić založili su se na obeležavanju 10. godišnjice Igmanske inicijative za dalje jačanje poverenja između naroda, koje je glavni kamen spoticanja.

U deklaraciji koju su potpisali u završnici skupa, šefovi četiri države su pozvali na dalje jačanje regionalne saradnje, izgradnju uzajamnog poverenja i potvrdili da članstvo u EU ostaje zajednički strateški cilj. U dokumentu je, takođe, naglašena nužnost da se i dalje svi sporovi i nesuglasice rešavaju dijalogom, kako bi se prevazišle istorijske razlike i svi se okrenuli budućnosti i napretku.

Predsednici su odvojeno, u razmaku od dvadesetak minuta, stigli u zgradu Parlamenta BiH, a pre početka konferencije zajedno su ušli u salu demonstrirajući jedinstvo koje današnji regionalni skup predstavlja.

"Narodi na zapadnom Balkanu nemaju sebi bliže narode", istakao je srpski predsednik obraćajući se učesnicima skupa.

Tadić je naglasio da evropski partneri ne smeju ni po koju cenu zaustaviti politiku proširenja, jer integracija zemalja regina u EU nema alternativu.

Po njegovim rečima, zaustavljanje politike proširenja EU prema zemljama zapadnog Balkana bila bi neporavljiva greška sa tragičnim posledicama za region, ali i za EU.

"Posledice krize ne smeju da plate građani naših država. EU ne bi bila celovita i ne bi potvrdila vlastite vrednosti bez politike proširenja. Integracija zemalja zapadnog Balkana u EU nema alternativu ", naglasio je predsednik Srbije.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i da će Srbija sa najvećom odlučnošću nastaviti saradnju s Haškim tribunalom. "Time pokazujemo privrženost evropskim vrednostima i doprinosimo politici pomirenja u regionu", dodao je.

Tadić je rekao da će i ove godine doći u Srebrenicu na obeležavanje 15. godišnjice od zločina nad muslimanskim stanovništvom, ali da istovremeno neće zaboraviti i nevine žrtve svog naroda.

Predsedavajući Predsedništva BiH naglasio je da je danas potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima, pogotovo o nedostatku poverenja, kao glavnom kamenu spoticanja u regionu.

"Poverenje je najbitniji faktor u našim odnosima", kazao je Silajdžić, pozivajući predsednike da što pre konkretizuju ideje Igmanske inicijative i oforme zajedničke timove na visokom državnom nivou, koji bi radili na uspostavljanju i uskoj saradnji naučno-istraživačkih centara za razna polja delovanja.

Silajdžić je izrazio nadu u uspeh humanističkih ideja koje karakterišu Igmansku inicijativu, navodeći da se na ovim prostorima pokazalo da se silom ništa ne može postići".

Predsednik Hrvatske je rekao da to što je njegova zemlja blizu članstva u EU ne znači da će okrenuti leđa susedima, već će pomagati njihov dalji napredak ka EU.

Uprkos tome što se međunarodna zajednica susreće sa institucionalnim izazovima, to ne bi trebalo da uspori dalju integraciju zapadnog Balkana ka EU, smatra Josipović.

Crnogorski predsednik je u jačanju veza među državama i narpodima regiona otišao i korak dalje, založivši se za reafirmisanje dve velike ideje koje su se nekada nazivale bratstvo i jedinstvo.

U uslovima krize nema pravog odgovora bez regionalne saradnje, istakao je Vujanović.

Pre početka skupa, Boris Tadić i Filip Vujanović zadržali su se u dužem razgovoru, a po završetku sesije, predsednik Srbije se "u četiri oka" susreo sa hrvatskim predsednikom.

Organizatori 21. sesije Igmanske inicijative su Forum građana Tuzla, Centar za regionalizam Novi Sad, Centar za demokratiju i ljudska prava Podgorica i Građanski odbor za ljudska prava Zagreb.

Skup u Sarajevu pratilo je više od 20 novinarskih ekipa iz regiona.

Josipović: Pozvaću Tadića da poseti Ovčaru

Hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji će tokom boravka u Bosni i Hercegovini, danas i sutra, obići i mesta gde su tokom proteklog rata počinjeni zločini nad Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, izrazio je ranije danas uverenje da će doći vreme kada će u Ovčaru pozvati i predsednika Srbije Borisa Tadića.

On je povodom sto dana svog mandata na mestu predsednika Hrvatske, u intervjuu TV Nova, svojim najvećim uspehom označio "širenje atmosfere poverenja i prijateljstva u regiji".

Hrvatski predsednik je posebno izdvojio svoju raniju posetu Sarajevu i dodao da će i planirani obilazak tri mesta stradanja u BiH, u nedelju, "značiti otvaranje dobrog pozitivnog dijaloga".

On je potvrdio da će tom prilikom sa njim biti i predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, a na novinarsko pitanje da li je pozvao predsednika Tadića da poseti Ovčaru, hrvatski predsednik je rekao "da će sigurno doći vreme da se i o tome razgovara".

"Sigurno će doći vreme da i o tome razgovaramo. Sve je stvar procesa. Mislim da je vreme u politici vrlo važan faktor. Treba stvoriti atmosferu sa svih strana", rekao je Josipović odgovarajući na primedbu da je takav poziv Tadiću do sada više puta upućivan, ali da mu se on nije odazvao.

Svetske agencije o sastanku lidera regiona u Sarajevu

Proširenje Evropske unije nije izazvalo svetsku finansijsku krizu i zbog toga ne sme biti zaustavljeno, prenele su svetske agencije jednu od glavnih poruka lidera Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore sa današnjeg sastanka Igmanske inicijative u Sarajevu.

Agencija Rojters je u prvi plan istakla izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je svestan da se u EU oseća zamor od proširenja zbog svetske finansijske krize, ali da bi bila ogromna i nepopravljiva šteta ako bi proces širenja Unije na zapadni Balkan bio zaustavljen.

"To bi ostavilo tragične posledice po građane zapadnog Balkana. Posledice krize ne smeju da plate građani naših država", preneo je Rojters Tadićeve reči.

Britanska agencija je napomenula da je deklaracija potpisana uoči održavanja samita u Sarajevu, 2. juna, kada će ministri spoljnih poslova Unije i drugi zvaničnici međunarodne zajednice razgovarati o budućnosti zapadnog Balkana.

Agencija Asošijeted pres navela je da su se predsednici Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore složili da njihov strateški interes predstavlja članstvo u EU i da će, uprkos tome što se nalaze na različitim stupnjevima u tom procesu, jedna drugu podsticati na putu evropskih integracija.

AP napominje i da su lideri zemalja zapadnog Balkana izrazili zabrinutost zbog "očiglednog zamora od proširenja" izazvanog trenutnom finansijskom krizom u Evropskoj uniji.

Američka agencija navodi i da su predsednici pozvali lidere EU da na predstojećem samitu u Sarajevu sledeće nedelje, potvrde spremnost da prihvate balkanske zemlje kao svoje članice.

Italijanska agencija ANSA navela je, u izveštaju o sastanku u Sarajevu, da glavni cilj Igmanske inicijative predstavlja pomirenje i unapređenje saradnje među balkanskim zemljama.

ANSA je istakla i da deklaracija koju su lideri četiri zemlje potpisali na kraju sastanka potvrđuje zajedničku želju da se približe EU i poboljšaju opštu atmosferu među zemljama u regionu.

Agencija je podsetila i da Igmanska inicijativa, osnovana 2000. godine, okuplja 140 nevladinih organizacija iz tri zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma - Srbije, BiH i Hrvatske - kao i da joj se posle odvajanja od zajednice sa Srbijom 2006., priključila i Crna Gora.

Izvor; [ blic.rs ]

Čitanja: 1773 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda