Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SKUPŠTINA RATIFIKOVALA SSP

09. 09. 2008.

SKUPŠTINA RATIFIKOVALA SSP - Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su SSP i Prelazni sporazum sa EU, kao i energetski sporazum sa Rusijom.

Nakon brojnih sukoba i peripetija, u Skupštini Srbije danas je usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Poslanici su usvojili i Sporazum sa Ruskom Federacijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, kao i 11 zakona o potvrđivanju međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora.

Potpredsednik Vlade Božidar Ðelić, ali i šef novoosnovanog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić, kažu da usvajanje ovih zakona predstavlja "istorijski momenat" za Srbiju.

Za Zakon o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu glasali poslanici SRS-a, dok su protiv bili poslanici DSS-a i Nove Srbije.

Za potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom glasalo je 214 poslanika vladajućih stranaka - protiv su bili jedino poslanici LDP-a, SVM-a i LSV-a.

Za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU glasalo je 140 poslanika vladajuće većine i Liberalno-demokratske partije, dok je 28 poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije glasalo protiv.

Poslanici radikala i poslaničkog kluba Tomislava Nikolića nisu učestvovali u izjašnjavanju o ovim sporazumima.

Cvetković: Krupan korak

Predsednik Vlade Mirko Cvetković izjavio da je Skupština Srbije, ratifikacijom SPP-a i energetskog sporazuma s Rusijom, u suštini učinila krupan korak u pravcu evropskih integracija i boljeg života svojih građana.

Ratifikacijom Sporazuma o saradnji u oblasti energetike s Ruskom Federacijom, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU Srbija je pokazala da želi da istovremeno sarađuje i sa Zapadom i Istokom, rekao je Cvetković.

"Mi očekujemo da naša zemlja predstavlja motor razvoja u regionu i da obezbedi neku vrstu mosta i odnosa ekonomija, gde smo zainteresovani za evropske integracije i za ekonomsku saradnju sa Istokom", rekao je Cvetković.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić izjavio je da je ratifikacija SSP-a "istorijski momenat" za Srbiju i za uspešan nastavak daljih evropskih integracija.

Ðelić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je vlada poslala parlamentu na usvajanje 12 novih zakona, među kojima i zakone koji bi omogućili dolazak Srbije na Belu šengensku listu.

Potpredsednik vlade je rekao da očekuje da će Skupština nadoknaditi zaostatak u radu tokom septembra kako bi do 2. oktobra bilo usvojeno što više reformskih zakona.

Prema njegovim rečima, do 2. oktobra Srbija ima vremena da Evropskoj uniji predoči pomake u reformama koje će biti uvrštene u izveštaj Evropske komisije čije će objavljivanje biti u novembru.

"Taj izveštaj je veoma važan element za dalje korake u evropskim integracijama, uključujući i za status kandidata za članstvo Srbije u EU", rekao je Ðelić.

Nikolić: Istorijski dan

Iako njegovi poslanici nisu glasali za ratifikaciju SSP-a, šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić ocenio je kao "istorijski dan za Srbiju" ratifikaciju tog sporazuma, kao i energetskog sporazuma sa Rusijom.

"Iako je trebalo da glasamo za SSP pošto je usklađen sa željama SRS-a, poštovali smo odluku SRS-a da se ne glasa. SSP je prošao i bez nas i to je bio istorijski dan za Srbiju, kao i ratifikovanje energetskog sporazuma", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU najvažniji korak u dobijanju statusa kanditata za članstvo.

Dinkić je na konferenciji za novinare izjavio da očekuje da će Srbija postati kandidat za članstvo u EU u prvoj polovini 2009. godine.

"Prva konkretna korist za građane Srbije od ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ubrzanju ulaska u EU je što će Srbija, kada postane kandidat za članstvo u EU, dobiti daleko veće pretpristupne fondove EU", rekao je ministar.

Prema rečima ministra ekonomije, sporazum garantuje bescarinski izvoz proizvoda iz Srbije u EU, smanjenje carine na uvoz mnogih prozvoda iz Unije i omogućava ukidanje viza za građane Srbije.

U Skupštini je danas održano glasanje, pošto je Vlada povukla iz procedure Predlog rezolucije o Kosovu i Meotohiji, čime je parlament završio raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

Šta predstavlja SSP

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom definiše uslove za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i saradnju u nizu oblasti - od usklađivanja propisa do političkog dijaloga i finansijske saradnje.

SSP je parafiran 7. novembra 2007. u Briselu, a potpisan 29. aprila ove godine u Luksemburgu, čime je učinjen institucionalni korak ka kandidaturi i punopravnom članstvu Srbije u EU.

Država potpisnica Sporazumom dobija podršku i pomoć EU, ali on stupa na snagu tek pošto ga ratifikuje svaka od zemalja članica EU. Kandidatura za članstvo u EU obično se podnosi u toku sprovođenja SSP-a.

Sporazumom su obuhvaćene oblasti trgovine, carina, subvencija, dampinga i koncesija, zaštite potrošača, konkurencije i državnih monopola, intelektualne i industrijske svojine, javnih nabavki, socijalne politike, obrazovanja, transporta, energetike i životne sredine.

Definisane su i obaveza i modaliteti saradnje u oblastima bankarstva i osiguranja, pravosuđa, bezbednosti, zaštite ličnih podataka, kontrole granica i azila, borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Stupanjem na snagu SSP-a ukidaju se carine i količinska ograničenja na uvoz industrijskih proizvoda poreklom iz Srbije u EU. Ukidaju se i carine na uvoz industrijskih proizvoda poreklom iz Unije u Srbiju, osim proizvoda navedenih u aneksu sporazuma. Te carine će se postepeno smanjivati i ukidati u prelaznom periodu.

EU i Srbija će, u periodu od najviše šest godina, počevši od stupanja na snagu SSP-a, postepeno uspostaviti bilateralnu zonu slobodne trgovine.

Srbija se sporazumom obavezuje da nastavi da podstiče saradnju i dobrosusedske odnose sa drugim državama regiona, uključujući i odgovarajući stepen međusobnih koncesija u pogledu kretanja lica, robe, kapitala i usluga, kao i razvoj projekata od opšteg interesa.

EU pozdravlja ratifikaciju

Predstavnice komesara za proširenje Olija Rena i visokog predstavnika Havijera Solane pozdravile su ratifikaciju SSP-a u Skupštini Srbije.

Više o evroatlantskim integracijama Srbije možete pročitati u posebnoj vesti.

Srbija se sporazumom obavezuje da počne pregovore sa državama koje su već potpisale SSP, radi zaključivanja bilateralnih ugovora o regionalnoj saradnji, čiji će cilj biti povećanje obima saradnje između tih država.

Glavni elementi tih ugovora biće politički dijalog, uspostavljanje zona slobodne trgovine, uzajamne koncesije u pogledu kretanja radnika, prava na poslovno nastanjivanje, pružanja usluga, tekućih plaćanja i kretanja kapitala, kao i drugih politika koje se odnose na kretanje lica, na istom nivou koji je predviđen i Sporazumom.

Ti ugovori sa zemljama koje su potpisale SSP biće zaključeni u roku od dve godine od stupanja na snagu sporazuma.

Srbija će započeti slične pregovore sa preostalim državama u regionu kada i one potpišu SSP.

Prema tekstu sporazuma, državljani Srbije koji su zakonito zaposleni na teritoriji države članice EU neće trpeti diskriminaciju na osnovu državljanstva u pogledu uslova rada, naknade ili otpuštanja, u poređenju sa položajem državljana te države.

Pristup tržištu rada imaće i supružnik i deca zakonito zaposlenog radnika iz Srbije na teritoriji EU.

Uzimajući u obzir situaciju na tržištu rada u državama članicama i u zavisnosti od njihovog zakonodavstva, postojeće pogodnosti u pristupu zapošljavanju za radnike iz Srbije priznate od strane država članica u okviru bilateralnih sporazuma treba da se očuvaju i, po mogućnosti, poboljšaju.

Saradnja između strana, navodi se u sporazumu, u oblasti promovisanja i zaštite ulaganja imaće za cilj uspostavljanje povoljne klime za privatna ulaganja, što je ključno za ekonomsku i industrijsku revitalizaciju Srbije.

Prema tekstu sporazuma, cilj celog procesa priduživanja je podržavanje napora Srbije u jačanju demokratije i vladavine prava, doprinos političkoj, privrednoj i institucionalnoj stabilnosti u Srbiji, kao i stabilizaciji regiona i obezbeđivanje odgovarajućeg okvira za politički dijalog.

U članu 135. sporazuma se navodi: "Ovaj Sporazum se primenjuje, s jedne strane, na teritorije na koje se primenjuju ugovori kojima se osnivaju Evropska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju i u skladu sa uslovima utvrđenim tim ugovorima i na teritoriju Srbije, s druge strane".

"Ovaj Sporazum se ne primenjuje na Kosovu koje je trenutno pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 10. juna 1999. godine. Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova niti određivanje njegovog konačnog položaja prema istoj Rezoluciji".

Propisano je da će strane potpisnice - EU i države članice, odnosno EU ili države članice s jedne i Republika Srbija s druge strane - odobriti sporazum u skladu sa svojim propisanim procedurama.

Sporazum stupa na snagu "prvog dana drugog meseca koji sledi nakon dana kada su strane jedna drugu obavestile o okončanju postupaka" odobravanja.

Izvor: [www.b92.net]
Čitanja: 2969 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda