Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Srbi, Hrvati, EU

01. 07. 2013.

Srbi, Hrvati, EU - Srbi, Hrvati, EU Ulazak Hrvatske u EU podržava 72,4 odsto građana Srbije, među kojima najviše stanovnici Vojvodine, a najmanje stanovnici Beograda, pokazuju istraživanja.

Nešto više od 50 odsto srpskih građana smatra da će Hrvatska kao nova članica EU ubrzati pristupanje Srbije, rezultati su najnovijih istraživanja.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Hrvatske u EU, 72,4 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok je 27,6 njih dalo negativan odgovor.

Istraživanje je pokazalo da muškarci u većem broju nego žene podržavaju prijem Hrvatske u EU, a podrška toj zemlji kao novoj članici evropskog kluba primetno je veća sa porastom stepena stručne spreme ispitanika.

Među ispitanicima, 51,4 odsto njih smatra da će Hrvatska ubrzavati ulazak Srbije u EU, dok 48,6 veruje da će ova nova članica EU usporavati proces pridruživanja naše zemlje.

Interesantan je podatak da je veći broj muškaraca u odnosu na žene među onima koji smatraju da će Hrvatska usporiti ulazak Srbije u EU.

Ispitanici mlađi od 44 godine u najvećem broju smatraju da će Hrvatska ubrzati ulazak Srbije u EU, dok su stariji od tog uzrasta pretežno suprotnog mišljenja, pokazuje istraživanje agencije Ninamedia i TV Prva.

Upitani koja će zemlja bivše Jugoslavije prva posle Hrvatske ući u EU, 47,3 odsto ispitanika odgovorilo je da će to biti Crna Gora, 36,7 odsto njih veruje da je sledeća na redu Srbija, 8,6 odsto misli da će to biti Makedonija, dok 7,5 odsto smatra da će Bosna i Hercegovina postati naredna članica EU.

Istraživanje je sprovedeno od 26. do 28. juna, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Uz zvuke "Ode radosti" i vatromet Hrvatska je, posle dugogodišnjih pregovora, u ponoć dočekala ulazak u Evropsku uniju kao 28. zemlja članica.


Izvor: [b92.net]


Čitanja: 1500 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Srbi, Hrvati, EU
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Srbi, Hrvati, EU
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Srbi, Hrvati, EU
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Srbi, Hrvati, EU
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Srbi, Hrvati, EU
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda