Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA BEZ VIZA OD 1. JANUARA 2010.

12. 06. 2009.

SRBIJA BEZ VIZA OD 1. JANUARA 2010. - Evropska komisija (EK) trebalo bi do kraja jula da uputi Savetu Evropske unije predlog da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara 2010. godine, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

U Briselu je danas održan sastanak predstavnika Evropske unije i Vlade Srbije, kojim je završena druga faza dijaloga o viznoj liberalizacii Srbije, a na kojem je predstavljen Izveštaj EK o ispunjenosti kriterijuma iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju, navedeno je u saopštenju.

"Na osnovu dosadašnjih rezultata, kao i stavova zemalja članica sa kojima je proces usaglašavanja u toku, namera je evropskih komesara za pravosuđe i unutrašnje poslove i za proširenje, Žaka Baroa i Olija Rena, da do kraja jula Evropska komisija uputi Savetu EU predlog da se vizni režim za Srbiju ukine od 1. januara 2010. godine", piše u saopštenju Kancelarije za evropske integracije .

Srbija i Evropska komisija će u narednom periodu nastaviti da zajednički prate primenu kriterijuma iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za Srbiju, dodaje se u saopštenju.

Ðelić : Veliki korak ka belom šengenu

Potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Ðelić ocenio je najavu da će Evropska komisija do kraja jula uputiti Savetu EU predlog da se ukine vizni režim sa Srbijom kao "fantastičnu i pozitivnu" vest za sve građane.

"Mi smo danas napravili još jedan veliki korak ka belom šengenu. To je proces koji smo pokrenuli pre skoro dve godine i sada vidimo da smo veoma blizu srećnom završetku tog procesa", izjavio je Ðelić.

On je najavio da će u ponedeljak prisustvovati Savetu ministara spoljnih poslova EU i izrazio očekivanje da će tom prilikom biti iznet i stav o viznoj liberalizaciji sa Srbijom.

"U mesecima koji dolaze rešićemo sva preostala tehnička pitanja kako bi naši građani do kraja godine mogli da dobiju pozitivnu odluku i da bez viza putuju u Evropu već sledeće godine", rekao je Ðelić.


Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 3123 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda