Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA MOŽE BRŽE KA EU

12. 12. 2007.

SRBIJA MOŽE BRŽE KA EU - Šefovi diplomatija Evropske unije ocenili su i da će "Srbija biti u stanju da ubrza svoje pripreme na putu ulaska u EU".

Najbitniji uslovi za nastavak tih priprema jesu reforme u pravosuđu i bezbednosti, jača borbe protiv korupcije i pospešivanje strukturalnih reformi u privredi. Evropski ministri su rekli da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja važnu etapu i podsetili na činjenicu da je uslov za potpisivanje Sporazuma puna i celovita saradnja s Haškim sudom.

To je rečeno u sažetku rasprave o "Strategiji proširivanja" EU, koji je izrazila Evropska komisija, i u kojem se ističe da ceo zapadni Balkan treba da napreduje ka članstvu u Uniji.

Ministri EU su ukazali na nužnost da napredak regiona ka ugrađivanju u evropske strukture, utemeljen na procesu stabilizacije, mora postati nepovratan, ali su upozorili da će budući ključni izazovi biti izgradnja ustanova vlasti, vladavina zakona, reforma pravosuđa i državne uprave, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ljoveras: Želja EU iskrena

Šef Kancelarije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je danas da je Evropska unija iskrena u želji da Srbija što pre potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

Upitan da li se poruke iz Brisela od ponedeljka mogu tumačiti kao iskrena želja ili reparacija Srbiji za Kosovo, Ljoveras je rekao da je mišljenje zvaničnika EU iskreno i da ne treba "govoriti o cenama".

Šef Kancelarije EU je podsetio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju povezano i sa ispunjenjem nekih uslova tokom određenog perioda.

"Potpisivanje SSP moguće 28. januara"

Šefica Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je danas da bi Srbija 28. januara 2008. godine mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Ona je, na seminaru "Carinski zakon EU i izmene u carinskim propisima EU" održanom u Privrednoj komori Beograda, kazala da je Srbija već spremna za potpisivanje tog sporazuma, a da se sada čeka "zeleno svetlo EU".

"Do kraja 2008. godine verujem da Srbija može dobiti status kandidata za članstvo EU, a to će dati snagu državi da ubrza reforme u svim segmentima društva, kako bi do 2012. godine bili spremni da prihvatimo sve obaveze koje proizilaze iz članstva u EU", naglasila je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan krajem januara kada je prvo naredno zasedanje saveta ministra opštih poslova EU, Srbija bi već od aprila ili maja 2008. godine mogla da krene u liberalizaciju.

Miščevićeva je dodala i da priča o evropskoj integraciji ide paralelno sa rešavanjem budućeg statusa Kosova, naglasivši da Srbija jednostranu odluku o nezavisnosti nikada neće prihvatiti i da će reagovati na nju.

"Nema trgovine za brži ulazak u EU zarad Kosova - to nikada nije niko ponudio niti bi Srbija na tako nešto pristala", kazala je ona.

Miščevićeva je, govoreći o carinskim zakonima, kazala da su ti zakoni u Srbiji uskladjeni sa postojećom carinskom nomenklaturom u EU, a da je to bilo potrebno radi pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je naglasila da prilikom uskladjivanja nisu menjane carinske stope, već su se izmene odnosile na nomenklaturu koja sada podrazumeva osam cifata u tarifnoj liniji koja je potpuno u skladu sa pravilima EU.

Izvor: [www.b92.net]
Čitanja: 2654 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda