Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA DA ISPUNI "TEHNIČKE USLOVE" ZA EU

14. 09. 2009.

SRBIJA DA ISPUNI Srbija je dobrodošla u nameri da zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, s tim da prethodno ispuni bitne "tehničke uslove" i da se sačeka i na važnu odluku o ukidanju viza EU nekim državama Zapadnog Balkana.

To je rekla švedska ministarka za Evropu Sesilija Malmstrem na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu u ponedeljak uveče agenciji Beta.

Švedska ministarka je naglasila da je deblokada pregovora Hrvatske i EU o članstvu veoma povoljan obrt u jačanju procesa uključivanja Zapadnog Balkana u EU.

Sesilija Malmstrem je potvrdila da Švedska kao predsedavajuća EU želi novi zamah u pridruživanju Zapadnog Balkana i da se u tom sklopu gleda i na snažnije pridruživanje Srbije EU.

Dodala je, međutim, da sama kandidatura za članstvo mora naići na visok stepen saglasnosti i kod zemalja članica EU.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da je za uspeh moguće molbe Beograda za status kandidata za članstvo bitno da se primenjuje prelazni sporazum EU-Srbija.

Primetio je da svi potencijalni kandidati za članstvo zahtev treba da podnesu tek posle konsultacija sa svim zemljama članicama EU i Evropskom komisijom.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli ocene da zasad Holandija i dalje smatra da sporazum EU sa Srbijom može stupiti na snagu tek kad se odbegli optuženi Ratko Mladić nađe u Hagu.

Procenili su da je moguće, i kad je Hag u pitanju, da se rešenje nađe u formuli na koju je ukazao Bilt - a to je da Mladić bude uhapšen ili da Srbija pruži ubedljive dokaze da čini sve što joj je u moći da ga uhapsi i s tim da to još izričitije ponovo potvrdi tužilaštvo Haškog suda.

Diplomatski izvori u Briselu su podsetili i da u slučaju dosadašnjih kandidatura za članstvo, zemlje podnosioci molbi nisu imale podršku baš svih, ali jesu računale na snažnu potporu većeg broja članica Unije i Evropske komisije.


Izvor: [ mtsmondo.com ]

Čitanja: 1833 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda