Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Srbija je mora dobro pripremiti

06. 05. 2014.

Srbija je mora dobro pripremiti - Predsednik Evropskog pokreta Srbije Vlastimir Matejić smatra da je za Srbiju dobro što će prva poglavlja u pregovorima sa EU biti 32 i 35, koja se tiču kontrole javnih finansija i Kosova, ali i upozorava da se za najteža poglavlja (poput 23 i 24) naša zemlja mora prethodno kvalitetno pripremiti.

- Razumem to što će, kako je najavljeno, pregovori početi sa poglavljem 32, jer je tu reč o javnoj finansijskoj kontroli. Čak i da kod nas nema problema sa finansijskom kontrolom, to pitanje je veoma važno, a i to poglavlje je krajnje jednostavno, jer se ne traži bog zna šta - rekao je Matejić Tanjugu.

Podsetivši da je i ranije najavljivano da će pregovori početi ali i da će se zatvoriti poglavljem 35 ("ostala pitanja"), koje se bavi normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, Matejić napominje da tri strane - Beograd, Priština i EU - normalizaciju mogu shvatati svaka na svoj način, ali da se i ova vlada polaganjem zakletve obavezala da će "u svom mandatu učitniti sve da Kosovo ostane unutar Srbije".

- Znači neće priznati nezavisnost Kosova - poručio je Matejić, koji naznaku potpisivanja drugog briselskog sporazuma vidi kao prostor za dokument koji će biti u funkciji okončanja svega dogovorenog u prvom sporazumu.

Iako se ranije govorilo da će pregovori početi otvaranjem poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), Matejić poručuje da je dobro što su ona ostavljena za narednu godinu, jer je, kako kaže, za njih je neophodna kvalitetna priprema i skrining.

- Mislim da je to veoma razumno i mudro da se sa njima ne počne sada, jer je priprema za ta poglavlja ogroman posao - rekao je Matejić i dodao da Srbija može da ispuni sve što se traži od nje do 2018. godine, ali uz mnogo truda i produktivnog rada.

Za političkog analitičara Dušana Janjića otvaranje pregovora Srbije sa EU poglavljem 32 je iznenađenje, s obzirom na praksu prethodnih zemalja kandidata, dok je odlaganje poglavlja 23 i 24 za kasnije za njega znak da je skrining u tim oblastima pokazao da Srbija nije spremna sada da ih otvori.

Janjić za Tanjug kaže da je očigledno Srbija u ovom trenutku najspremnija da otpočne pregovore upravo poglavljem koje se tiče finansijske kontrole, kao i da pretpostavlja da je to na osnovu obećanja vlade da će nastaviti politiku prethodnih vlada, odnosno da će slediti instrukcije MMF i Svetske banke.

Kad je reč o poglavlju 35 koje se tiče Kosova Janjić ističe da će njegov sadržaj biti poznat i jasan tek potpisivanjem takozvanog drugog briselskog sporazuma.

- Najveći problem je primena, jer će se ona uvek sudarati na pitanju statusa - ocenio je Janjić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom rekao da će najpre i to verovatno u oktobru biti otvorena poglavlja 32 pa 35, a tek kasnije 23 i 24.

Poglavlje 32, inače, sadrži četiri glavne oblasti - javnu unutrašnju finansijsku kontrolu, eksternu reviziju, zaštitu finansijskih interesa EU i zaštitu evra od falsifikovanja.


Izvor i foto: [ blic.rs ]

Čitanja: 1381 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda