Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA KANDIDAT ZA EU SLEDEĆE GODINE

31. 10. 2008.

SRBIJA KANDIDAT ZA EU SLEDEĆE GODINE - Beograd treba da zauzme konstruktivan pristup prema učešću Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim forumima, navodi se u godišnjem izveštaju Evropske komisije

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 30. oktobra – Evropska komisija smatra da će biti moguće odobriti Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji tokom 2009. godine ukoliko budu ispunjeni uslovi pune saradnje sa Haškim tribunalom i ako budu nastavljene neophodne reforme, pre svega onih u oblastima vladavine prava i ekonomije. Reforma pravosudnog sistema i dalje je u ranoj fazi, dok je zakonski okvir za primenu reformi u pravosuđu nepotpun – stoji između ostalog u radnoj verziji godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, u koji je „Politika” danas imala uvid.

U delu koji se odnosi na pravosuđe navodi se još da „upravni i žalbeni sudovi nisu oformljeni” kao i da su „potrebni budući napori Srbije da osigura nezavisnost, odgovornost i efikasnost pravosudnog sistema”.

Komisija naglašava da „Srbija ima ključnu ulogu u regionu” i ohrabruje je da „zauzme konstruktivan pristup prema učešću Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim forumima, kao i prema naporima EU da doprinese miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu”. Komisija je zabeležila i da su aktivnosti Vlade Srbije u dobrom delu vremena koje pokriva izveštaj bile uslovljene pitanjima u vezi sa Kosovom i nedostatkom konsenzusa prema odnosima sa Unijom.

EK je u ostalim tačkama ovog dokumenta uglavnom istakla da je Srbija učinila manji ili veći napredak, ali je zabeležila da je pranje novca i dalje ozbiljan problem u našoj zemlji, kao i korupcija, nedostatak finansijske kontrole i organizovani kriminal. Pohvaljeni su administrativni kapaciteti Beograda, rad kancelarije za evrointegracije, snažan ekonomski napredak Srbije, zaštita i generalno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kao i učešće u regionalnim inicijativama, a zabeležen je i izvestan napredak ka primeni zakona o konkurenciji.

Međutim, EK ističe da je bilo etnički motivisanih incidenata prema Albancima u Vojvodini neposredno posle proglašenja nezavisnosti u Prištini, a da Romi i dalje žive u veoma teškim uslovima. Situacija na jugu Srbije ocenjena je kao stabilna ali napeta, a u Sandžaku je konstatovano pogoršanje odnosa i podela u okviru muslimanske zajednice. Komisija je takođe poručila da se nedovoljno pažnje posvećuje rešavanju statusa izbeglica i raseljenih lica.

Najsvetlija tačka u ovogodišnjim naporima Srbije na putu ka evrointegracijama, stiče se utisak na osnovu nacrta izveštaja EK, bilo je letošnje hapšenje i izručenje Radovana Karadžića tribunalu u Hagu.

U uvodnom delu dokumenta takođe stoji da je na politički život u Srbiji znatno uticala deklaracija o nezavisnosti Kosova, da je to dovelo do podele političkih partija u vezi sa najvažnijim pitanjima i da se odrazilo na aktivnosti vlade i parlamenta i dovelo do prevremenih izbora. EK ističe da je od ovogodišnjih predsedničkih i parlamentarnih izbora povećana stabilnost vlade i saglasnost prema evrointegracijama, a da je vlada koja je oformljena u julu imenovala ključne političke prioritete i počela sa ubrzanjem reformi.

Kada je reč o problemu korupcije, EK navodi da je učinjen „mali napredak” i ističe nedostatak jasne antikoruptivne strategije. „Ukratko, korupcija ostaje široko rasprostranjena i predstavlja ozbiljan problem u Srbiji”, stoji u nacrtu izveštaja EK, a dalje se navodi da je „promet droge i dalje ozbiljna briga”, između ostalog i zbog toga što se Srbija nalazi na glavnoj ruti balkanskih krijumčara narkotika, ali i ljudi.

Ističe se da nisu usvojeni ni nacionalna strategija ni plan akcije za borbu protiv organizovanog kriminala. Komisija beleži da je izvestan napredak Srbija učinila na poljima transporta i energije, a sasvim mali napredak u oblasti informatičkog društva i medija.

U izveštaju se dodaje da je EU započela proces liberalizacije viznog režima sa Srbijom koja je počela da izrađuje biometrijske pasoše, ali se ističe da je oprema na graničnim prelazima i dalje neujednačenog kvaliteta, a primena strategije upravljanja granicama spora.

Vladimir Jokanović

----------------------------------------------------------

Studija izvodljivosti za Kosovo

Socijalno ekonomski razvoj Kosova ključan je za dobrobit tamošnjeg stanovništva i za stabilnost šireg regiona, navodi pored ostalog Evropska komisija u delu nacrta izveštaja koji se odnosi na Kosovo. „Evropska unija očekuje da Srbija zauzme konstruktivan stav prema raspoređivanju misije Euleks i da ohrabri kosovske Srbe da učestvuju u kosovskom razvoju”, navodi između ostalog EK i najavljuje da će redovan dijalog između EK i kosovskih vlasti biti intenziviran. Takođe, EK navodi da će na jesen 2009. godine biti predstavljena studija izvodljivosti za Kosovo na osnovu koje će biti „razmotren najbolji način za učešće Kosova u napretku regiona prema integracijama sa EU u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja”.

Izvor: [ politika.rs ]


Čitanja: 3895 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda