Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA PODNOSI KANDIDATURU ZA EU

20. 12. 2009.

SRBIJA PODNOSI KANDIDATURU ZA EU - Vlada Srbije donela je juče odluku da do kraja 2009. godine podnese kandidaturu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji a premijer Mirko Cvetković je rekao da se informacije o datumu kada će kandidatura biti i formalno podneta očekuju od Švedske, koja je predsedavajuća EU.

„Dobro došli u Stokholm u utorak”, rekao je u kratkoj izjavi za „Politiku” šef švedske diplomatije Karl Bilt. Dobro obavešteni izvori u Beogradu „Politici” su rekli da se upravo u utorak očekuje podnošenje kandidature.

Odluku o podnošenju kandidature juče su novinarima saopštili predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Cvetković. Prethodno je održana sednica Saveta za evropske integracije koji je vladi preporučio da do kraja godine podnese kandidaturu. Tadić i Cvetković su naglasili da je „danas veliki i svečani dan za Srbiju”, jer je odlukom o kandidaturi trasiran put kojim će se zemlja ubuduće kretati.

„Ovaj dan predstavlja prekretnicu, predstoji nam težak period dubokih, ali ponekad i bolnih reformi. Biće teško, ali na kraju tog puta ostvarićemo veću korist za svakog građanina Srbije i celo društvo”, poručio je predsednik Tadić, koji je prethodno prisustvovao sednici vlade na kojoj je usvojen memorandum u i podnošenju zahteva za prijem u članstvo EU.

On je naveo da je Srbija obavestila evropske lidere o nameri da podnese kandidaturu i da je ta odluka naišla na veliku podršku evropskih partnera. „Odluku o tome kada će Srbija podneti kandidaturu, kao što je red, doneće zemlja predsedavajuća Evropske unije”, rekao je Tadić.

Upitan da li će Švedska, bez hapšenja dvojice haških optuženika, odrediti datum za predaju zahteva za članstvo, predsednik Srbije odgovorio je da nema nikakve dileme da Švedska i bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića može da odredi datum za podnošenje kandidature jer Srbija čini sve da okonča saradnju s Haškim tribunalom. „Srbija namerava da okonča saradnju s tribunalom zbog naših građana, pomirenja, bezbednosti i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, a ne zbog EU i Haškog tribunala i mi ćemo taj posao završiti”, naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije čestitao je svim građanima Srbije, ocenivši da bez njihove volje ne bi bilo moguće da se kandidatura podnese, zatim nevladinim organizacijama, političarima koji su podržali evropske integracije. Zatim je čestitao Milici Delević, direktorki Kancelariji za evropske integracije i ministrima pravde, unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i ostalim članovima vlade i premijeru Cvetkoviću. Tadić je rekao da je važnost odluke Vlade Srbije u tome što „niko danas ne može imati dilemu kuda Srbija ide”. Korak na koji se Srbija odlučila će, prema njegovim rečima, omogućiti pristup razvojnim fondovima EU, koji nam do sada nisu bili dostupni i da će nam to omogućiti nove investicije.

Šef diplomatije Švedske, koja je predsedavajuća u EU: Karl Bilt (Foto Beta)

Objašnjavajući zašto se Srbija baš sada odlučila da podnese kandidaturu, Tadić je rekao da je Beograd čekao da prođe Irski referendum, odnosno da bude prihvaćen Lisabonski sporazum, da budu održani izbori za Evropski parlament, kao i da bude odmrznut Prelazni trgovinski sporazum.

On je podsetio da nisu svi u Srbiji u bliskoj prošlosti želeli evropske integracije. Predsednik je istakao da još ima protivnika evropskih integracija, ali da dominantna volja građana mora da se poštuje i da će biti učinjeno sve da Srbija bude primljena u članstvo EU. „Bilo je onih koji su pretili fizičkom silom i kletvama. Dobro je da su neki od njih promenili mišljenje. Neophodan nam je konsenzus i mi želimo Srbiju u EU s našim identitetom”, rekao je Tadić.

Premijer Cvetković je istakao da je današnjom odlukom trasiran put Srbije kojim će se kretati u narednom periodu, naglasivši da je ovim Srbija pokazala da deli težnje evropskih država i naroda. On je naglasio da je odluka o podnošenju kandidature rezultat dugog i iscrpnog rada Vlade, ali i nevladinog sektora i drugih činilaca koji su podržali evropske integracije.

Biljana Čpajak

Vladimir Jokanović

----------------------------------------------------

Nakon podnošenja kandidature čeka se na mišljenje

Kandidatura za članstvo u EU prvi je korak u procesu evropske integracije posle Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a podnosi se obično po njegovom stupanju na snagu ili tokom procesa ratifikacije.

Rok za odgovor iz Brisela nije precizno definisan i zavisi od zemlje kandidata, ali je, sudeći po praksi iz regiona, najmanje godinu dana.

Koliko će proteći od podnošenja kandidature do punopravnog članstva u EU takođe zavisi od zemlje kandidata. Dosadašnjim članicama EU za to je trebalo je između tri i 14 godina.

Od pet zemalja zapadnog Balkana obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, status kandidata za članstvo u EU imaju za sada Hrvatska i Makedonija, dok su Crna Gora i Albanija podnele zahteve za kandidaturu na koje još nisu dobile konačan odgovor.

Pošto stigne u Brisel, zahtev za kandidaturu za članstvo u EU treba da bude prosleđen Evropskoj komisiji na izradu mišljenja.

Potom zemlja koja želi da postane kandidat za članstvo u EU dobija upitnik sa pitanjima na koja treba da odgovori, a tek nakon toga može da očekuje odgovor, odnosno prihvatanje kandidature.

Izvor: [ politika.rs ]

Čitanja: 1910 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda