Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA POTPISALA SSP

29. 04. 2008.

SRBIJA POTPISALA SSP - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić i predsedavajući EU Dimitrij Rupel potpisali u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Beograda i Brisela.

Šefovi diplomatija EU su danas odlučili da ponude Srbiji potpisivanje SSP-a. Potpisivanju Sporazuma je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. U Holandiji kažu da će SSP stupiti na snagu tek kad Srbija izvrši obaveze prema Hagu, dok Vuk Jeremić kaže za B92 da SSP stupa na snagu odmah, a da potpuna implementacija zavisi od rezultata izbora.

Prema rečima slovenačkog ministara spoljnih poslova Dimitrija Rupela, ministri zemalja-članica EU odlučili su da Srbiji ponude da danas potpiše SSP, kao i privremeni sporazum kao prateći dokument, na osnovu kojeg se Srbiji pruža mogućnost da koristi skoro 90 odsto beneficija na osnovu SSP-a i pre nego što ga ratifikuju sve zemlje-članice Unije.

Implementacija tog pratećeg dokumenta zavisiće, međutim, kako je objasnio slovenački ministar, od ocene Saveta ministara o ispunjenosti saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

EU: Puna primena posle okončanja saradnje sa Hagom

Savet ministara Evropske unije pozdravio je danas u Luksemburgu potpisivanje sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ali je naglasio da će praktična primena tog dokumenta biti moguća tek pošto se Savet bude uverio da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

"Savet pozdravlja potpisivanje SSP-a i Privremenog sporazuma sa Srbijom kao važan korak zemlje na putu ka EUi raduje se intenziviranju saradnje sa Srbijom kroz sveobuhvatan okvir koji pružaju ovi sporazumi i drugi mehanizmi Procesa stabilizacije i pridruživanja", ističe se u zaključcima koje je Savet ministara usvojio na današnjem sastanku u Luksemburgu.

"Savet podseća na članove 2, 4 i 133 SSP-a i na članove 1 i 54 Privremenog sporazuma i ističe da je puna saradnja s Haškim tribunalom, uključujući sve moguće napore da se uhapse i isporuče optuženici, ključan element ovih sporazuma", dodaje se u tekstu.

"U skladu s tim, ministri su se dogovorili da tekst SSP-a pošalju svojim parlamentima na ratifikaciju, a Zajednica je odlučila da primeni Privremeni sporazum čim Savet bude konstatovao da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom", ističe se u zaključcima.

"Savet i Komisija će se redovno starati da Srbija nastavi da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom. U tom pogledu će Srbiji pomoći EU i njene države članice", naglasili su ministri EU.

Holandija: SSP praktično van snage

Uprkos odluci da Srbija i EU danas potpišu SSP, iz Holandije je stigla izjava da je Savet ministara Evropske unije doneo danas odluku i da SSP odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen van snage sve do ispunjenja uslova pune saradnje s Haškim tribunalom.

To je za Tanjug tvrdi portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs. "Potpisujemo SSP i prelazni sporazum, ali je Savet upravo doneo odluku da će oba sporazuma biti automatski stavljena van snage", izjavio je on.

"Ratifikacija i primena sporazuma će početi tek kada Savet bude odlučio da je Srbija ostvarila punu saradnju s Haškim tribunalom", rekao je holandski portparol.

Jeremić: Potpis na nepromenjen sporazum

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovaće danas u Luksemburg na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. U Luksemburgu se već nalaze potpresednik Vlade Srbije Božidar Ðelić i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je za B92 izjavio da SSP stupa na snagu odmah, a kada će biti potpuno implementiran, zavisiće od toga kako će se građani izjasniti na izborima 11. maja.

On kaže da se on potpisuje potpuno nepromenjen u odnosu na tekst koji je ranije parafiran i navodi da će ga takvog potpisati i sve članice EU.

Miščevićeva: Početak pravih reformi

Potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači početak pravih, dubljih reformi našeg društva, izjavila je u emsiji kažiprst radija B92, Tanja Miščević, direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije.

Miščevićeva je rekla da nema izmena u tekstu sporazuma u odosu na parafirani sporazum iz novembra. Ona je dodala da ne vidi zašto je današnji potpis izazvao buru na domaćoj političkoj sceni, jer će politička elita svakako imati mogućnost da o Sporazumu razgovara kada on uđe u proceduru ratifikacije.

"Sporazum će se svakako naći pred novim sazivom Skupštine. I Skupština Srbije će apsolutno moći da kaže da li je 'za' ili 'protiv' ratifikacije. Ali sa druge strane, ukoliko ne dođe do ratifikacije u našoj Skupštini, to će svakako imati uticaj i na drugu stranu, jer kako ratifikovati nešto što sama država", kazala je Miščevićeva.

Sporazum znači i stvaranje zone slobodne trgovine. Srbija će, u skladu sa tim moći da izvozi robu bez ikakvih ograničenja.

S druge strane, carina će biti ukinuta samo za mali procenat proizvoda koji iz EU dolaze u Srbiju. To će biti proizvodi koji nisu u velikoj upotrebu ili se ne proizvode ovde, pa pretnje po našu prozvodnju neće biti.

"Paralelno sa proizvodima iz EU, jeftinijim, a kvalitetnijim baši proizvođači će dobiti obaveze da iste takve proizvode prave, jer će samo takvi moći da se nađu na tržištu.Zapravo, najveća korist od ovoga sporazuma imaće potrošači. Dakle, svi mi", objasnila je Miščevićeva.

Ona je rekla da 7. maja u Srbiju dolaze predstavnici Evropske komisije sa platformom o vizama i da će prvi put ponuditi jasnu listu uslova koje Srbija treba da ispuni da bi došla na "belu šengen listu". Ti uslovi tiču se pre svega bezbednosti putnih dokumenata i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ljajić: Obavezna saradnja sa Hagom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da obaveza pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom ostaje preduslov za naredne korake u pridruživanju Evropskoj uniji i ako danas bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ovo je važna politička poruka Brisela da je Srbija dobrodošla u evropskoj porodici država i naroda", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu. Ljajić je istakao da bi potpisivanje SSP-a ojačalo i pregovaračku poziciju Srbije u vezi sa Kosovom.

"Ovo nam povećava šansu da se vratimo za pregovarački sto i svi se slažemo da samo jaka Srbija može da odbrani Kosovo i Metohiju", kazao je Ljajić.

Nemačka: Kosovo nije uslov

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Nemačka nikada nije uslovljavala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU pitanjem Kosova.

"Nikada potpisivanje sporazuma nismo uslovljavali pitanjem Kosova. Naprotiv, stalno smo naglašavali da se, zapravo, radi o dve potpuno različite teme", rekao je Mas za "Blic".

On je dodao da se sporazum nalazi na stolu već mesecima, a da su uslovi od samog početka nepromenjeni i naglasio da se od Srbije očekuje puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Slovenija: Šansa za Srbiju

Povodom današnjeg potpisivanja SSP-a Evropske unije i Srbije, ministarstvo spoljnih poslova Slovenije je izdalo zvanično saopštenje, u kojem ističe da "današnja odluka predstavlja veliku šansu za Srbiju i njeno stanovništvo, i njen put u EU".

"To je važan doprinos stabilizaciji zapadnog Balkana", citiraju se u saopštenju reči šefa diplomatije Dimitrija Rupela, koji je predsedavajući ministrima spoljnih poslova EU.

Upitan da prokomentariše tvrdnje nekih političara koji kažu da SSP neće moći da ratifikuju parlamenti zemalja koje su priznale Kosovo zbog člana 135, Mas je rekao da tu ne vidi problem.

"Ispred sebe imam taj član, u kojem piše da se SSP ne primenjuje na Kosovo, koje je pod međunarodnom upravom, kao i da se sporazumom ne određuje njegov konačni položaj. To je veoma jasna izjava i ne vidim kakav bi tu problem mogao nastati. Mi smo se uvek zalagali za Rezoluciju 1244", istakao je Mas.

On je naglasio da je Nemačka donela odluku da prizna Kosovo i da će tako i ostati i da ne veruje da će uvažiti apel predsednika Tadića da je preispita.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 3532 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda