Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

PAET: SRBIJA ZA PET GODINA U EU

06. 10. 2008.

PAET: SRBIJA ZA PET GODINA U EU - Estonija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, koji je Srbija načinila u poslednjih mesec dana, ohrabruje Estoniju da u potpunosti podrži Beograd u evropskim integracijama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Urmas Paet.

"Impresioniran sam brzinom razvoja događaja u Srbiji u poslednjih mesec dana. Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je dobar signal. Tu je, takođe, i sve bolja atmosfera za ulaganja u Srbiju. To nas ohrabruje da 100 posto podržavamo Srbiju u daljim koracima ka EU", rekao je Paet na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Paet je podsetio da su građani Estonije pet godina pre punopravnog članstva u EU stavljeni na belu šengen listu i ukinute su im vize za putovanja u zemlje EU.

"Mislim da ste i vi toliko daleko od EU, jer mislim da će i građani Srbije uskoro dobiti slobodan vizni režim", rekao je on.

Paet je izrazio očekivanje da će i EU uskoro odlučiti da parlamenti njenih članica počnu sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ocenio da je potrebna i bliža saradnja između Srbije i NATO-a.

Jeremić je rekao da Estonija "dobro razume" probleme kroz koje Srbija prolazi na putu ka članstvu u EU, jer su "i sami prošli kroz taj težak i traumatičan proces".

Prema Jeremićevim rečima, dvojica ministara nisu se složila oko pitanja statusa Kosova i Metohije.

Srpski ministar je svom estonskom kolegi predstavio inicijativu Srbije za traženje savetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog akta vlasti u Prištini i izrazio očekivanje da se Estonija tome neće protiviti.

"Protivljenje tome predstavljalo bi protivljenje fundamentalnom pravu jedne zemlje da traži rešenje problema kroz institucije UN", rekao je Jeremić.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 2711 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda