Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SRBIJA ZASLUŽUJE ODMRZAVANJE SPORAZUMA SA EU

22. 10. 2009.

SRBIJA ZASLUŽUJE ODMRZAVANJE SPORAZUMA SA EU - Evropski komesar Oli Ren izjavio je u četvrtak u Briselu da bi bilo "zasluženo i pošteno" da se omogući napredak Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji i naglasio da je uveren da će tužilac Haškog suda Serž Bramerc potvrditi punu saradnju Beograda s tim sudom, "ako to Srbija zaista čini".

Ren je to rekao u raspravi o "Poukama proširivanja EU za njenu budućnu spoljnu politiku" u Centru za evropsku politiku, naglasivši da Evropska komisija smatra da je Srbija suštinski pospešila saradnju s Haškim sudom i da zaslužuje da se "odmrzne" trgovinski sporazum EU-Srbija.

Evropski komesar je dodao da Evropska komisija u prošlogodišnjem izveštaju o evropskim reformama na Balkanu jeste ocenila da Srbija može dobiti status kandidata do kraja 2009.

A, odgovarajući na pitanje zašto mišljenja o tome nema u ovogodišnjem izveštaju, objasnio je da se "zna da sledeći korak Srbije u tom cilju zavisi od sposobnosti da uveri glavnog tužioca Haškog suda i sve članice EU da u punoj meri saradjuje s tim sudom".

Za Kosovo nužni "praktični koraci"

Evropski komesar je rekao da su za sad nužni "praktični koraci" u pospešivanju evropske perspektive Kosova. Ren je precizirao da to znači da se, pored ostalog, sagleda kako napredovati ka ukidanju viza Evropske unije za Kosovo i stvaranju zone slobodne trgovine EU-Kosovo. On je napomenuo da, "kad je reč o statusu Kosova i proglašavanju nezavisnosti, postojeće je stanje da u Evropskoj uniji 22 zemlje priznaju, a pet članica ne priznaje tu nezavisnost".

"Evropska komisija dela u takvom izazovnom kontekstu. Ali smo, ipak, prošle nedelje predstavili studiju o tome kako pospešiti evropsku perspektivu Kosova, kao dela šireg regiona, uključujući to kako napredovati ka ukidanju viza i stvaranju zone slobodne trgovine s Kosovom", rekao je Ren i dodao da su "sad nužni praktični koraci za region, za Kosovo, a nužno je i da Kosovo bude u potpunosti uključeno u regionalnu saradnju".

Na pitanje da li misli da naimenovanje predstavnika EU na severu Kosova može uticati na sređivanje tamošnje situacije, Ren je podvukao da je EU svesna "kakvi su tamo izazovi".

Ren je zaključio da je (italijanski ambasador i izaslanik EU za sever Kosova Mikael) Ðifoni "potpuno svestan toga" i da je "sposoban čovek koji će time znati da se pozabavi".


Izvor: [ blic.rs ]


Čitanja: 1797 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda