Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Srbiji sada otvorena vrata

24. 04. 2013.

Srbiji sada otvorena vrata - Srbiji sada otvorena vrata

Sporazumom između Beograda i Prištine, Srbiji su sada otvorena vrata da ubrzanim tempom zauzme svoje pravo mesto u regionu i Evropskoj uniji, rekao je balkanolog i bivši američki diplomata Džejms Huper.

Odnos Beograda prema Prištini više neće biti polazište koje definiše međunarodni status Srbije, niti njenu politiku i odnose sa drugim zemljama, naglasio je Huper za Glas Amerike.
"Srbija svoj međunarodni položaj sada može da definiše na osnovu svojih dobrih odnosa sa EU, SAD, sa drugim prijateljskim zemljama poput Rusije, kao i putem svog članstva u evroatlantskim institucijama i to na način na koji joj najviše odgovara", rekao je Huper dodavši da je postignuti dogovor između Beograda i Prištine otvorio sva ta vrata.

Huper je kazao i da je možda prerano za narod Srbije da shvati sve dimenzije tog sporazuma, ali da ne sumnja da će ubrzo osetiti ogromno olakšanje i dobitak od tog dogovora.

Bivši američki dipomata veruje da postignuti sporazum između Beograda i Prištine ima istorijski značaj jer konačno rešava vekovno zamršene odnosa Srbije i kosovskih Albanaca.

Huper je posebno pohvalio predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića i zamenika premijera Aleksandra Vučića, zbog ispoljene političke dalekovidosti.
"Bili su oštri pregovarači... Sva trojica su sve vreme strogo vodili računa o interesima kosovskih Srba i Srbije u celini. Srpska strana je, pri tom pregovarala imajući u vidu budućnost zemlje kao članice Evropske unije," kazao je Huper.

Budućnost naroda Srbije leži u njegovoj mladoj generaciji, koja se rasipa po svetu, smatra Huper.
Sada, kada Srbija u saradnji sa zapadom može punom parom da se brine o napretku i prosperitetu, mladi imaju dobru šansu da svoju budućnost grade u sopstvenoj zemlji, zaključio je Huper.

Izvor:[Tanjug]Čitanja: 1280 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Srbiji sada otvorena vrata
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Srbiji sada otvorena vrata
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Srbiji sada otvorena vrata
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Srbiji sada otvorena vrata
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Srbiji sada otvorena vrata
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda