Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SSP SE NE POTPISUJE

26. 01. 2008.

SSP SE NE POTPISUJE - Sporazum EU sa Srbijom neće biti potpisan u ponedeljak, postoji mogućnost potpisivanja privremenog sporazuma, saznaje B92.

Potpisivanja sporazuma SPP Srbije i EU, u ponedeljak, neće biti, saznaju iz svojih izvora u Briselu i uvida u nacrt zaključaka predstojećeg sastanka, slovenački mediji. Sa druge strane, pitanje potpisivanja je i dalje potpuno otvoreno, uključivši i mogućnost da EU, po prvi put, potpiše privremeni SPP.

To znači da bi EU sa Srbijom potpisala, istovremeno, dva sporazuma, odnosno posebno ekonomski, a posebno politički deo sporazuma SPP.

Ekonomski deo SPP bi na snagu stupio odmah, a drugi, politički, tek kada ga ratifikuje svih 27 članica EU.

Izvori slovenačkih medija dodaju i da je sve tehnički pripremljeno i tehnički potpis je još uvek izvodljiv, jer još uvek postoji nešto "prostora" da se stavovi nekih članica, po pitanju potpisivanja SPP sa Srbijom donekle pomaknu.

Istovremeno će ministri spoljnih poslova EU, na sastanku u ponedeljak, razgovarati i o ukidanju viza, ali i o formiranju radne grupe, koja bi Srbiji pomogala na putu ka EU. Izvori iz Brisela kažu da, osim rasprave, o toj grupi, konkretne odluke ne treba očekivati na tom sastanku.

Povodom misije, koju EU, želi da pošalje na Kosovo, isti izvori navode da sigurno neće biti poslata pre februara, odnosno pre kraja predsedničkih izbora u Srbiji.

"EU pomaže evropski put Srbije"

Šefovi diplomatija EU razmotriće u ponedeljak instrumente za pomoć demokratskom i evropskom putu Srbije, tvrde izvori u Uniji.

Jedan visoki predstavnik slovenačkog predsedništva EU rekao je da će sam Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije biti potpisan čim se s tim saglase sve zemlje članice EU, uz napomenu da je uveren da će to biti vrlo uskoro.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se sa Srbijom u ponedeljak najpre potpiše prelazni trgovinski sporazum, a kasnije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, evropski diplomatski izvori rekli su agenciji Beta da je to jedna od varijanti koja se razmatra, ali da na to, za sada, još ima primedbi i u EU a, izgleda, i u Beogradu.

Zvaničnik slovenačkog predsedništva EU dodao je da će ministri evropske 27-orice u ponedeljak razmotriti sveukupnu situaciju u Srbiji sa željom da ohrabre i podstaknu Srbiju da nastavi demokratskim putem u evropske integracije.

Prema njegovim rečima, ministri će to reći i šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću s kojim će u ponedeljak, na redovnom sastanku, ministarska trojka Evropske unije razmeniti mišljenje.

Izvor: [www.b92.net]

Čitanja: 1774

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda