[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='3.87.33.97' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('3.87.33.97','1643030443','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Šta ako Škoti kažu nezavisnost

12. 02. 2013.

Šta ako Škoti kažu nezavisnost - Škotska zastava i škotlanđanin

London – Ukoliko bude glasala za nezavisnost na referendumu 2014, Škotska će možda morati da traži članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su UN i EU, mišljenje je dvojice pravnih eksperata, koje je juče objavila vlada Britanije.

Ostatak Britanije bi, s druge strane, zadržao isti međunarodnopravni status koji ima sada, prenosi Tanjug.

Kao „nova država” Škotska ne bi automatski stekla članstvo ni u NATO, MMF-u, Svetskoj banci i drugim organizacijama, niti bi se na nju odnosile hiljade međunarodnih sporazuma koje je potpisala Britanija, upozoravaju profesor Džejms Kroford s Oksfordskog i Alan Bojl s Edinburškog univerziteta.

Iz kancelarije britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštavaju da su se odlučili na neuobičajen korak da u celosti (na 57 strana) objave mišljenje dvojice stručnjaka „kako bi se u potpunosti raščistile nejasnoće oko pravnog statusa jedne nezavisne Škotske”.

Pomenuti stručnjaci ističu da se njihovo mišljenje bazira na četiri osnovna razloga.

Kao prvo, većina ovakvih slučajeva u novijoj istoriji bazira se na sličnim principima – odvajanje Irske od Britanije 1922, Indije od Britanije 1947, Singapura od Malezije 1965, Bangladeša od Pakistana 1971, raspad SSSR-a 1990. i razdvajanje Sudana i Južnog Sudana 2011.

Kao drugo, većina stanovništva i teritorije u ovakvim slučajevima predstavljaju bitan faktor, a Britanija bi bez Škotske imala 92 odsto stanovništva današnje Britanije i 68 odsto njene teritorije.

Kao treće, eventualna promena statusa Britanije kao jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, članice NATO-a i EU, kao i nuklearne sile, dovela bi do „znatnih poremećaja”.

Kao četvrto, britanska vlada je već isključila mogućnost da pristane da odvajanjem Škotske i sama Britanija postane „nova država”.

Kroford i Bojl takođe odbacuju mišljenja da bi eventualno opredeljivanje Škota za nezavisnost dovelo do stvaranja dve nove države. Oni ističu kako je pravno nemoguće da obe države naslede isti pravni status koji ima sadašnja Britanija.

Dvojica pravnih stručnjaka takođe odbacuju i mišljenje da bi nezavisna Škotska mogla da se vrati na status koji je imala pre Akta o ujedinjenju iz 1707.

U izveštaju, ekonomski savetnik škotskog premijera Aleksa Salmonda ističe da bi, ukoliko se opredeli za nezavisnost, Škotska trebalo da zadrži funtu. Alternativa je prihvatanje evra ili stvaranje neke nove valute.

Britanski premijer Kameron je u nedelju apelovao na škotske glasače da izbegnu podelu zemlje. „Britanija dobro funkcioniše? Zašto je razbijati?”, rekao je Kameron.

Prema ovih dana objavljenoj anketi u listu „Skotsmen”, u kojoj je učestvovalo preko 1.000 osoba, 32 odsto Škota je za nezavisnost od Britanije, 47 odsto protiv, dok je 20 odsto neodlučno.


Izvor: [  politika.rs ]

Čitanja: 2110 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Škotska zastava i škotlanđanin
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Škotska zastava i škotlanđanin
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Škotska zastava i škotlanđanin
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Škotska zastava i škotlanđanin
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Škotska zastava i škotlanđanin
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda