[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: SELECT * FROM `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` WHERE ip='44.192.20.240' AND browser='CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)'


[sql_error] : Table 'bgsvet11_bgs_new.bgs_register' doesn't exist
- query: INSERT INTO `bgsvet11_bgs_new`.`bgs_register` (`ip`,`date`,`browser`,`referer`) VALUES ('44.192.20.240','1709313105','CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)','')

Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Šta znači sporazum Srbije i NATO

21. 03. 2015.

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji.

IPAP, između ostalog, podrazumeva potpisivanje tzv. SOFA sporazuma (koji već imamo sa SAD) sa članicama NATO, a kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok su u Srbiji i pristup vojnim objektima.

Srbija se, takođe, obavezala i da regionalni centar za obuku "Jug", kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

Kako pišu "Novosti", posebno je intrigantna obavezna stavka o saradnji sa NATO na polju javne diplomatije, ali to, kako tvrde naši sagovornici, ne znači da Srbija treba "slepo" da sledi NATO vojnu doktrinu, akcije i spoljnu i bezbednosnu politiku, već da sarađuje na podizanju svesti o NATO standardima, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir i promociji regionalne stabilnosti.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je boravio u Briselu u sedištu NATO sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem prošle nedelje, rekao je da podizanje saradnje sa NATO na najviši politički nivo ni na koji način ne obavezuje Srbiju da postane članica, niti dovodi u pitanje našu vojnu neutralnost:

"Ovo je najdalji korak koji će Srbija učiniti ka NATO", poručio je Dačić.

Da je učešće u PzM optimalan okvir za ostvarivanje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta Srbije, uz zadržavanje vojne neutralnosti, poručuje za "Novosti" i ministar Gašić:

"IPAP predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredeljena za članstvo u NATO. Razvijamo saradnju sa Alijansom u okviru PzM i time doprinosimo dostizanju interoperabilnosti u Vojsci Srbije, izgradnji vojnih kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti", rekao je Gašić.

Ni za vojnog analitičara Aleksandra Radića obaveze iz IPAP nisu sporne. On kaže da nije sporna čak ni ona obaveza da se NATO vojnicima obezbede slobodno kretanje i specijalan status:

"U tim sporazumima nema nikakve misterije i oni služe da se uproste carinske i granične procedure, kao i uslovi tranzita kroz Srbiju, kada, recimo, strani vojnici dolaze ovamo na zajedničku vojnu vežbu ili nekim drugim povodom. Kada s nekom državom potpišemo ovakav sporazum, onda istovetna prava imaju i naši vojnici u toj zemlji", naveo je Radić.


Izvor i foto: [ b92.net ]

Čitanja: 7961 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda