Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

STROGE KAZNE ZA KRŠENJE PRAVILA

22. 05. 2010.

STROGE KAZNE ZA KRŠENJE PRAVILA - Brisel podržao uvođenje oštrih kazni za članice EU koje krše finansijsku disciplinu. Među kaznama i oduzimanje prava na glas, onemogućavanje pristupa razvojnim fondovima, pa čak i isključenje iz evrozone.

Ministri finansija Evropske unije podržali su u Briselu uvođenje oštrih sankcija članicama Unije kako bi se izbeglo preterano zaduživanje, u nadi da će time povratiti poverenje tržišta i suzbiti dužničku krizu koja preti da ugrozi evro.

Predsednik Evropske unije Herman van Rompej rekao je da je sastanak ministara finansija pokazao da "očigledno postoji širok konsenzus" o finansijskim i političkim sankcijama.

Trenutna ograničenja u budžetskom deficitu i dugu na papiru prate i velike kazne koje nikada nisu sprovedene, što je omogućilo Grčkoj i drugim članicama EU da ih ignorišu i da ulaze u ogromne dugove.

Van Rompej nije izneo detalje o novim sankcijama zato što su zvaničnici EU, Evropske centralne banke i Evropske komisije tek počeli rad na izmenama pravila o budžetima.

Isključenje iz evrozone krajnja mera

Nemačka, koja je obezbedila najveći deo paketa pomoći Grčkoj i evrozoni, zalaže se za oštrije kazne zemljama koje krše pravila da bi se odvratile od traženja finansijske pomoći.

Među tim kaznama su oduzimanje prava vladi da glasa ili onemogućavanje pristupa razvojnim fondovima ili čak isključenje iz evrozone.

Van Rompej je, kako prenosi agencija AP, naznačio da se protivi izmenama koje je Nemačka zatražila jer bi te promene zahtevale izmenu sporazuma EU, što bi dalje zahtevalo da ih svaka zemlja uključi u nacionalno zakonodavstvo, a što je dugačak proces koji bi mogao biti i odbačen u nekim zemljama u parlamentu ili na referendumu.

"Moramo raditi što je moguće više u okviru trenutnog sporazuma", rekao je Rompej i dodao da to omogućava da se brzo radi na potrebnim reformama.

Francuska ministarka finansija Kristina Lagard je rekla da je na sastanku razmotreno ono što se brzo može uraditi.

Posle sastanka predviđeno je da 7. juna u Luksemburgu bude sastavljen nacrt reformi o kojima bi u oktobru trebalo da odluče lideri EU.

Izvor: [ rts.rs ]

Čitanja: 1651 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda