Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

STUPIO NA SNAGU SEPA

28. 01. 2008.

STUPIO NA SNAGU SEPA - Danas je stupio na snagu projekat jedinstvenog plaćanja evrima u Evropskoj uniji, SEPA.

U državama evro zone, ostalih 12 država EU, 9 područja pod upravom EU i Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Islandu i Norveškoj, danas je stupio na snagu projekat SEPA (Single Euro Payments Area). Od danas su državljanima tih zemalja na raspolaganju prve usluge jedinstvenog plaćanja evrima, što znači da će fizička i pravna lica, kao i drugi korisnici platnih usluga u bankama moći da plaćaju ili primaju isplate u evrima.

To će moći da čine bez obzira gde se to plaćanje izvodi unutar područja SEPA.

Očekuje se da će ovaj projekat biti konačno dovršen za četiri godine, a današnji početak predstavlja prvi korak ka efikasnijem i preglednijem platnom prometu u EU.

SEPA znači da će građani, poslovni subjekti i ostali korisnici bankarskih usluga moći da vrše negotovinska plaćanja preko jednog bankarskog računa i jedinstvenim nizom platnih instrumenata.

Od 28. januara će u pomenutom području biti na raspolaganju kreditno plaćanje, koje će omogućavati plaćanje u evrima između svih stranaka koje imaju račune u bankama, a plaćanja će biti vršena prema SEPA standardima, koje će 80 odsto banaka biti da sposobno da prihvata.

U EU ima oko 8.000 banaka, 17 miliona preduzeća i 310 miliona korisnika, kojima bi trebalo da se smanje troškovi i olakša prekogranično poslovanje, jer će, pre svega, biti skraćeni predviđeni rokovi za sprovođenje transakcija.

Istovremeno će biti uspostavljena bolja preglednost poslovanja i slobodan prenos kapitala, a SEPA bi trebalo da pomogne i većoj konkurenciji i višem privrednom rastu.

Uvođenje SEPE će predstavljati i poslednje brisanje granica unutar EU, odnosno uspostavljanje integrisanog tržišta za plaćanje evrima.

Do 2011. godine bi trebalo da bude uvedeno i poslovanje "pametnim karticama", tj. karticama sa čipom, koje bi mogle da se koriste na svim terminalima unutar SEPA.

Prema navodima slovenačkog udruženja banaka, u Sloveniji će u projekat SEPA biti uključena 21 banka.

Izvor: [www.b92.net]
Čitanja: 3768 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda