Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

SUTRA KANDIDATURA SRBIJE

21. 12. 2009.

SUTRA KANDIDATURA SRBIJE - Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt danas je u Briselu održao konferenciju za štampu na kojoj je, između ostalog, govorio o odluci Srbije da sutra podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef švedske diplomatije je ocenio da "jeste pravi trenutak" da Srbija zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Stavljanje na snagu trgovinskog sporazuma s Unijom je otvorilo vrata Beogradu za podnošenje kandidature za članstvo u EU, u utorak u Stokholmu, rekao je Bilt, sažimajući rezultate švedskog predsedavanja Unijom.

Kandidatura sutra u Stokholmu

Kandidaturu Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj uniji podneće sutra u Stokholmu predsednik Srbije Boris Tadić .

Premijer Švedske, koja do kraja godine predsedava EU, Frederik Rajnfelt ocenio je u saopštenju da je "Srbija napravila istorijski korak odlučivši da aplicira za članstvo u EU".

"Sa zadovoljstvom ću primiti predsednika Srbije Borisa Tadića u Stokholmu 22. decembra kada će zvanično biti podnet zahtev", naveo je Rajnfelt.

Objavljujući odluku, Boris Tadić je rekao ona predstavlja prekretnicu i novu etapu koja će zahtevati duboke i bolne reforme, ali će na kraju građanima i njihovim porodicama doneti korist.

Takođe je rekao da je Srbija obavestila evropske lidere o nameri da podnese kandidaturu i da je ta odluka naišla na veliku podršku evropskih partnera.

Komplikovana procedura

Švedska će, inače, samo primiti zahtev Srbije za članstvo, budući da će on biti podnet praktično poslednjeg dana švedskog mandata na čelu EU pred božićne i novogodišnje praznike.

Kandidatura od 1. januara prelazi u ruke narednog predsedavajućeg Saveta ministara, Španije.

BBC- jev saradnik u Briselu predviđa da će Madrid kandidaturu Srbije početkom naredne godine staviti na dnevni red jednog od sastanaka Saveta ministara, koji mora da zatraži mišljenje od Evropske komisije o tome da li je Srbija spremna da dobije status kandidata.

Ta procena će biti doneta na osnovu upitnika od nekih 4000 pitanja na koje vlasti u Beogradu moraju da odgovore.

Savetodavno mišljenje Evropske komisije potom se vraća Savetu ministara, koji donose odluku o datumu početka pregovora o učlanjenju.

Izvor: [ bbc.co.uk ]

Čitanja: 3302 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda