Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Sve o pristupanju EU

14. 05. 2013.

Sve o pristupanju EU - sve o pristupanju EU Formiran tim “Evropa – Srbija“ koji će informisati građane o tome šta će se sve menjati u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Tim se sastoji od 19 stručnjaka koji se bave pitanjima integracije u Evropsku uniju, a informisaće građane o praktičnim pitanjima u vezi sa postupkom priključenja i samog članstva u Uniji.

Tim čine nezavisni eksperti iz oblasti istorije EU, institucija i procesa odlučivanja u toj asocijaciji država, politike EU o ljudskim pravima, demokratiji i manjinama, biznisa, malih i srednjih preduzeća i ekologije, poljoprivrede, razvoja sela i bezbednosti hrane kao i kulture, obrazovanja i medija.

Ovaj tim trebalo bi građanima Srbije da objasni ono što u protekloj deceniji nije objašnjeno. Sada treba ukazati na neke jednostavne istine u vezi sa Evropskom unijom, kaže direktor vladine kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Milan Pajević.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da su javnosti potrebni jasni odgovori u vezi sa procesom pridruživanja i članstvom, i da oni treba da dospeju do svih građana Srbije, i da je na timu Evropa-Srbija da te informacije prenese.

“Posle 28. juna će seledeće pitanje, nadam se, biti - zašto sve ne završimo za nekoliko nedelja i ne uđemo u septembru u Evropsku uniju? I zato je pred nama veliki posao koji podrazumeva objašnjavanje javnosti zašto imamo poglavlja pregovora, šta su tekovine, norme i standardi Evropske unije“, objašnjava Dežer.

“Zato moramo da informišemo na primer poljoprovrednike o tome šta će se promeniti u njihovim životima, profesionalne vozače o tome šta će se promeniti kod, na primer, tahografa i koje mere bezbednosti će biti uvedene. Moramo građanima da govorimo o praktičnim stvarima u raznim oblastima kakvu korist će imati od procesa pridruživanja i članstva u Evropskoj uniji“, kaže on.

Slični timovi postoje u mnogim evropskim zemljama. Osnivani su obično pre nego što su te zemlje postale članice Unije, ali su nastavili da postoje i posle učlanjenja.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1578 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - sve o pristupanju EU
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - sve o pristupanju EU
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - sve o pristupanju EU
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - sve o pristupanju EU
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - sve o pristupanju EU
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda