Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Sve opcije o datumu

09. 06. 2013.

Sve opcije o datumu - Sve opcije o datumu Kako se bliži odluka Saveta EU o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, tako se pojačavaju i procene i nagađanja kakva bi ta odluka mogla da bude.

Nepunih 20 dana pred odluku Saveta EU o tome hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Uniji informacija na tu temu je sve više, ali i nedoumica, pošto su sudeći po najnovijim izjavama, moguće sve opcije.

U javnosti kruže različite najave - od one da će Nemci, koji imaju odlučujuću reč, biti "tvrdi" na datumu, preko mogućnosti da će 28. juna Srbiji stići samo "zeleno svetlo", do saznanja da će biti datuma, ali uslovno.

Taman što je poslanik vladajuće koalicije u nemačkom parlamentu i predsednik Odbora za evropska pitnja u Bundestagu Ginter Krihbaum demantovao pisanja nemačkih medija da je njegova Hrisćansko-demokratska unija već donela odluku prema kojoj Srbija neće dobiti datum za početak pregovora pre 2014. godine, juče je stigla nova verzija priče o datumu.

Odlazeći šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Savet EU u junu neće odlučivati o datumu već smo o tome da li je Srbija zaslužila "zeleno svetlo" za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Zvaničnik EU je prvi put ukazao na proceduru koja, po njegovim rečima, podrazumeva prvo dobijanje "zelenog svetla", nakon čega sledi formiranje tima za pregovore, a potom izrada okvira za pregovore u kome se definišu sve obaveze Srbije i EU, koji ponovo usvaja i odobrava Savet EU.

Tek nakon skrininga njegovog sprovođenja, prema rečima Dežera, utvrđuje se datum za početak pregovora, o čemu opet odlučuju ministri u Savetu EU.

Šef poslaničke grupe vladajuće CDU/CSU u nemačkom Bundestagu , Andreas Šokenhof, međutim, kaže da će poslanici te koalicije odluku o tome da li Srbiji u junu dodeliti datum za početk pregovora sa EU, doneti pošto 18. juna dobiju pismo šefice EU diplomatije Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea.

"Novosti" saznaju da će pismo Ešton i Filea biti vetar u leđa evrointegrcijama Srbije, u kome će, prema saznanju tog lista, o implementciji briselskog sporazuma Beograda i Prištine kao ključnog za donošenje odluke o datumu, preovladavati pozitivan ton. Ešton i File će još jednom pozvati lidere EU da Srbiji odobre datum, tvrde Novosti.

Poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je otišao i korak dalje, pa po pisanju "Blica" i "Danasa" , smatra da, ukoliko Bundestag odluči da Srbiji treba dati samo neku vrstu "zelenog svetla", ali ne i konkretan datum, to može da utiče na gubljenja kredibiliteta Nemačke.

To će biti i veliki šamar za Uniju, smatra Flekenštajn koji je funkcioner opozicione nemačke Socijaldemokratske partije.

"Ako EU želi da u budućnosti bude shvaćena ko pouzdan partner, onda moramo da se držimo sopstvenih obećanja i priznamo da su srpska i kosovska vlada uradili više nego što smo očekivli i da sada treba da dobiju konkretan datum za početak pregovora", rekao je Flekenštajn.

Izvor "Politike" iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke kaže, pak, da Nemačka može da odobri Srbiji datum početka pregovora uz klauzulu da odluka može da bude povučena ako ne dođe do pune primene sporazuma između Beograda i Prištine.

Prema ovom izvoru, pregovori bi počeli januara ili februara 2014. godine, objavila je "Politika".

Ako se ove tvrdnje izvora iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke ostvare, na Srbiju bi se primenio "crnogorski scenario", piše na sajtu lista, uz podsećanje da je Crnoj Gori u decembru 2011. bilo obećano da će u junu 2012. godine biti otvoreni pregovori s tom zemljom, ako Crnogorci ispune šest prioritetnih zahteva, kako se na kraju i dogodilo.


Izvor i foto: [b92.net]

Čitanja: 1599 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO - Sve opcije o datumu
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije - Sve opcije o datumu
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava - Sve opcije o datumu
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku - Sve opcije o datumu
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU - Sve opcije o datumu
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda