Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

TADIĆ: EU DA KAŽE DA LI ŽELI BALKAN

23. 06. 2010.

TADIĆ: EU DA KAŽE DA LI ŽELI BALKAN - Mora biti održano obećanje da će sve zemlje jugoistočne Evrope, što je pre moguće, postati članice EU, rekao je u Istanbulu Boris Tadić.

Tadić kaže da se Srbije nada da će biti sprovedeni u delo pozitivna atmosfera i poruke nedavnog sarajevskog sastanka predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Unije.

U govoru na Samitu predsednika država ili vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), predsednik Srbije je poručio da "EU mora da nam kaže da li želi i da li je spremna da radi sa nama na praktičan način".

"Svi mi imamo ograničenja, ali ne dopuštamo da to bude izgovor da se ne radi ništa“, rekao je Tadić.

On je naglasio da je važno održati pozitivan zamah u procesu pridruživanja Srbije EU i ocenio da jedino prijem svih zemalja jugoistočne Evrope u Uniju može osigurati mir.

Tek tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti ukorenjeni u svakoj naciji koja deli ovaj region. I tek tada ćemo biti u mogućnosti da zatvorimo knjigu ružne decenije koju su karakterisali građanski rat, etničko čišćenje, izbeglice i interno raseljena lica“, kazao je Tadić.

On je podsetio da je Srbija nedavno preduzela više važnih koraka na putu članstva u EU, što je njen centralni strateški prioritet.

U tom procesu je, prema njegovim rečima, 2009. godina bila najbolja za Srbiju, jer je liberalizacija viznog režima postala realnost, dok je Prelazni sporazum deblokiran.

Tadić je naglasio da je Srbija ove godine nastavila približavanje Uniji i podsetio da je prošle nedelje Savet EU omogućio početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je ponovio da Srbija nikada, ni pod kavim okolnostima, implicitno ili eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i založio se za nastavak pregovora o statusu Kosova.

Tadić je ocenio da će se prilika za nove pregovore otvoriti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti.

"EU da kaže da li želi Balkan"

Tadić smatra da Evropska unija mora da jasno kaže da li želi da primi u članstvo zemlje balkanskog regiona i da li je spremna da im na tom putu pomogne.

"Evropska unija mora da nam kaže da li nas želi i da li je spremna da i na praktičnom planu radi sa nama kako bi ispunili preuzete obaveze. Evropa bi trebalo da nam iskreno odgovori, bez izgovora", poručio je Tadić.

Tadić se još jednom založio za punopravno članstvo svih zemalja regiona u EU dodajući da "jedino kada cela jugoistočna Evropa bude u potpunosti integrisana u EU obećanje o miru najavljenom nakon hladnog rata biće u potpunosti i ispunjeno".

Tadić je ocenio da je nivo poverenja među zemljama jugoistočne Evrope na visokom nivou i da u velikoj meri napreduju regionalni napori ka pomirenju.

U cilju potpunog pomirenja svi narodi moraju da snose odgovornost za ono što su pojedinci učinili u njihovo ime, rekao je Tadić uz primedbu da se neke zemlje još nisu dovoljno distancirale od događaja u prošlosti.

"Bez obzira kojem narodu pripadaju, ratni zločinci ne smeju da se veličaju kao heroji rata. Njih ne smemo veličati i slaviti kao heroje, jer to je osnovna obaveza savremene civilizacije", rekao je srpski predsednik.

Tadić je ocenio da je regionalna saradnja zemalja jugoistočne Evrope u velikoj meri napredovala u poslednjih deset godina čemu su doprineli i mnogo češći razgovori najviših zvaničnika država u regionu.

On je kazao da je politika Srbije prema BiH pozitivno uticala na pokretanje debate o tome kako da se obezbedi bolja i sigurnija budućnost te susedne zemlje, dok su istovremeno odnosi sa Hrvatskom "značajno poboljšani".

Tadić je takođe istakao da borba protiv organizovanog kriminala mora da bude prioritet zemalja u regionu jer su transnacionalne kriminalne mreže najveća opasnost za prosperitet jugoistočne Evrope.

"Objavili smo im rat i nećemo štedeti napore kako bi iskorenili tu pretnju", rekao je on.

Niko neće ostati izvan zakona, rekao je Tadić i dodao da će policija i pravosudni organi u Srbiji nastaviti da "neumorno gone vođe kriminalnih grupa i njihove saradnike".

Izvor: [ blic.rs ]
Čitanja: 1718 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda