Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

TADIĆ: RAZMATRAMO KANDIDATURU ZA EU

02. 11. 2009.

TADIĆ: RAZMATRAMO KANDIDATURU ZA EU - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da Srbija pre kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Trenutno veoma pažljivo razmatramo najpogodniji datum za zvanično podnošenje kandidature i vrlo je verovatno da će se to dogoditi pre kraja godine", rekao je Tadić u intervjuu italijanskoj agenciji Ansa.


Tadić očekuje da će predstojeći samit Italija-Srbija u Rimu biti prilika za otvaranje dijaloga o strateškoj saradnji u oblasti komunikacija, mašinske industrije, energetike i saradnje regiona.

"Na svim tim poljima Italija i Srbija imaju izvanredan potencijal za saradnju, zbog čega predstojećoj poseti pridajemo ogromnu važnost", rekao je Tadić u intervjuu agenciji Ansa uoči posete Rimu predviđene za 13. novembar.

Tadić je istakao značaj koji za Srbiju ima podrška Italije na političkom i ekonomskom planu i u tehnološkom razvoju, a posebno na planu evropske integracije.

"Želim da zahvalim (ministru spoljnih poslova Franku) Fratiniju i italijanskoj vladi i državi za suštinsku podršku evropskoj integraciji Srbije", rekao je Tadić i naveo je da se nada da će italijanski parlament biti prvi koji će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, nakon odmrzavanja.

Govoreći o prisustvu “Fijata” u Srbiji, Tadić je rekao da nova ulaganja torinske kompanije mogu podstaći tehnološki razvoj Srbije.

Tokom Tadićeve posete Italiji, dodaje Ansa, u Torinu će biti najavljen novi model automobila koji će “Fijat” proizvoditi u fabrici u Kragujevcu.

Tadić je rekao da su za Srbiju takođe važni "iskustvo i uspešnost Italije" u poslovanju malih i srednjih preduzeća.

Kada je reč o energetskoj saradnji, Tadić je naveo i da je sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom nedavno razgovarao o projektu Južni tok koji bi trebalo da omogući snabedvanje Italije ruskim gasom preko balkanskih zemalja.


Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1830 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda