Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

BARO: SRBIJI POTREBNO PET DO SEDAM GODINA DO EU

26. 12. 2009.

BARO: SRBIJI POTREBNO PET DO SEDAM GODINA DO EU - Potpredsednik Evropske komisije (EK) Žak Baro procenio je danas da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se zadovoljavanjem svih potrebnih standarda približila članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Baro, potpredsednik zadužen za pravosuđe i unutrašnje poslove je ispraćajući iz Pariza učesnike projekta "Evropa za sve", poručio da u Srbiji sa optimizmom treba da očekuju predstojeću deceniju i da je vizna liberalizacija sa EU samo prvi deo ostvarenja sna.

"Želimo da Evropa zaista bude Evropa, a to bez Srbije neće biti tako", izjavio je Baro na svečanosti u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Baro je čestitao vlastima Srbije što su u veoma kratkom roku uspele da ispune sve standarde za viznu liberalizaciju, ali i dodao da će morati još mnogo da rade kako bi bili zadovoljeni uslovi za članstvo u EU.

"Velika je sreća što imate na čelu države predsednika poput Boris Tadića i takvog potpredsednika vlade poput Božidara Ðelića koji će mnogo učiniti na tom putu", ocenio je Baro i istakao da Srbija u narednoj deceniji treba da bude stožer demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

Potpredsednik vlade Ðelić rekao je da meseci koji su prethodili viznoj liberalizaciji pokazuju da je sve moguće onda kada Srbija to želi i kada ima podršku EU.

"Pred nama su velike reforme i dosta iskušenja. Ne kažem da će sve ići lako, ali želim da se sada na kraju ovog našeg putovanja setimo da Srbija koja pobeđuje jeste Srbija koja veruje u sebe, ne odustaje na prvoj prepreci i pronalazi nove saveznike", istakao je potpredsednik Ðelić.

Ðelić je izrazio uverenje da će u 2010. Srbija napraviti veliki korak ka statusu kandidata, i da će u ovo vreme dogodine slaviti takav formalni status ili biti veoma blizu tog cilja.

Ðelić je, u znak zahvalnosti za pomoć koju je pružio Srbiji na putu vizne liberalizacije potpredsedniku Barou poklonio ikonu svetog Nikole, zaštitnika putnika, a ambasador Dušan Bataković je visokom funkcioneru EK poklonio svoju knjigu o Kosovu i Metohiji koja je pisana i štampana na francuskom jeziku.

Učesnici projekta "Evropa za sve" večeras će se, posle osmodnevnog putovanja po EU, tokom kojeg su posetili Brisel, Rim, Berlin i Pariz, vratiti u Beograd.

Prvih 50 građana Srbije koji su pre nešto više od jedne sedmice domovinu napustili samo minut po stupanju na snagu vizne liberalizacije sa EU, posetu zemljama šengenskog prostora završavaju u glavnom gradu Francuske, gde su danas posetiti muzej Luvr.


Izvor:  [blic.rs ]

Čitanja: 1892 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda