Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

UKINUTI VIZNA OGRANIČENJA

04. 03. 2009.

UKINUTI VIZNA OGRANIČENJA - Komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je EU komisija rešena da nastavi proces koji bi zemljama zapadnog Balkana omogućio ukidanje viznih ograničenja.

Ren je, istovremeno, istakao da će sve balkanske zemlje, prema zaslugama, ući u Evropsku uniju, ali da će pre otvaranja vrata Unije biti razmotreni međusobni granični i drugi sporovi, prenela je britanska radio-televizija Bi-Bi-Si.

Svaka balkanska zemlja će "prema svojim zaslugama" postati članica EU, ali će pre otvaranja evropskih vrata biti razmotreni međusobni granični i drugi sporovi u regionu, rekao je Ren na okruglom stolu u Briselu, posvećenom pridruživanju Hrvatske evropskoj "dvadesetsedmorci".

Podsećajući da je zapadni Balkan okružen Evropskom unijom, evropski komesar je primetio da građani Srbije i Bosne i Hercegovine ne mogu da putuju u susedne zemlje bez viza i da je postupak dobijanja viza često veoma složen.


Zemljama zapadnog Balkana koje su najviše napredovale u evropskim integracijama do kraja godine trebalo bi, zbog toga, da budu ukinuta ograničenja na vize, rekao je Ren.

Prema njegovim rečima, EU i zapadni Balkan imaju zajedničke bezbednosne, ekonomske i energetske interese.

Ren je upozorio da je politika proširenja EU suočena s privremenim izazovima teške globalne krize, kao i da je rad na usvajanju Lisabonskog ugovora "mukotrpan".

EU je izdvojila 200 milijardi evra i preduzela razne druge mere kako bi pomogla "starim" i "novim" članicama koje su zapale u teškoće, što, prema njegovim rečima, jasno svedoči o vrednostima članstva u EU i uzajamnoj solidarnosti.

To bi, takođe, trebalo da bude važan podstrek za zemlje koje se pripremaju za priključenje Uniji da istraju na tom putu, kazao je Ren.


Evropski komesar je izjavio i da je Brisel zabrinut zbog nedovoljne saradnje Hrvatske s Haškim tribunalom, što je uslov za napredak u njenim pregovorima o članstvu u EU.

Ren je istakao da vlasti u Zagrebu moraju znatno više da učine u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i restrukturiranja sektora brodogradnje.


Izvor: [b92.net ]

Čitanja: 2390 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda