Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

UPITNIK EU U SEPTEMBRU

26. 04. 2010.

UPITNIK EU U SEPTEMBRU - Ako Savet ministara Evropske unije u junu da "zeleno svetlo" za kandidaturu Srbije, Evropska komisija bi mogla da uputi Vladi Srbije Upitnik u septembru, izjavio za RTS Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji.

Da bi napravila sledeći korak u Briselu, Srbija još jednom čeka na signal iz Haga. Pozitivan izveštaja Serža Bramerca u junu trebalo bi da da "zeleno svetlo" za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i omogući Savetu ministara da kandidaturu Srbije prosledi Evropskoj komisiji.Prvi korak u tom poslu biće slanje Upitnika Vladi Srbije, ali u Evropskoj komisiji nisu sigurni da li bi on mogao da stigne pre letnjih odmora.

"Posle odluke Saveta imaćemo konsultacije sa svim direktoratima uključenim u proces. To će potrajati pet do šest nedelja, zato je sigurnije reći da će to biti početkom septembra", rekao je za RTS direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Pjer Mirel.

Celokupno zakonodavstvo Srbije i njegova primena proći će tada kroz svojevrsni rentgen Evropske komisije, oko 4.000 pitanja iz svih oblasti na koje treba dati tačne, jasne i sveobuhvatne odgovore.

"Ključno pitanje na koje treba da odgovorimo jeste da li zemlja ispunjava političke pristupne kriterijume koji omogućavaju Evropskoj komisiji da predloži otvaranje pregovora. To su pitanja koja se tiču demokratije, načina funkcionisanja institucija, zaštite manjina", rekao je Mirel.

Sagovornici u Evropskoj uniji veruju da tretman Kosova u Upitniku neće biti problem i da će odraziti statusno neutralan pristup kao u slučaju vizne liberalizacije.

Problemi se mogu pojaviti ako neke zemlje članice odluče da preko evropske integracije utiču na akcije Srbije posle iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde. Drugi rizik su vanredni izbori u Holandiji zakazani za jun, što bi zeleno svetlo za kandidaturu moglo da odloži do formiranja nove vlade.

Evropskoj komisiji za mišljenje do sada je u proseku trebalo 12 do 16 meseci, što bi značilo da Srbija najranije može da stekne status kandidata sredinom sledeće godine.

Izvor; [ rts.rs ]

Čitanja: 1781 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda