Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

USVOJENI ODGOVORI NA UPITNIK EK

27. 01. 2011.

USVOJENI ODGOVORI NA UPITNIK EK - Vlada Srbije usvojila je odgovore na Upitnik Evropske komisije u cilju pripreme Mišljenja o zahtevu Republike Srbije za prijem u članstvo Evropske unije.

U saopštenju Vlade navodi se da će odgovori biti uručeni evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu u Briselu u ponedeljak, 31. januara.

Odgovore će uručiti predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Ðelić. Reč je o dokumentu od 7.000 stranica u kome su pokrivene sve oblasti - od politike do ekologije.

Uz popunjeni upitnik, predstavnicima Komisije biće predati i odgovori građana koji su prikupljeni tokom akcije koju su pokrenuli Beogradski centar za ljudska prava i B92.

U saopštenju se dodaje da su odgovore pripremile podgrupe Stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja Evropskoj uniji i Kancelarija za evropske integracije.

"Prijemni ispit za fakultet" - na taj način je direktorka vladine kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević opisala upitnik koji je Evropska komisija dala Srbiji.

Ona navodi da je u pripremi odgovora na Upitnik bilo dosta primedbi i zahteva za dopunama pojedinih podataka, a da su pojedini odgovori različitih institucija morali da se uklapaju, jer ne odražavaju jedinstveno viđenje situacije.

"Najizazovnija stvar je zapravo uklapati odgovore ako su ih dale različite institucije, pa su neke iz izvršne vlasti a neke su iz sudske a neke nezavisne institucije. To je sa različitih strana, a one ne odražavaju uvek potpuno jedinstveno viđenje situacije", kaže Delevićeva.

Ðelić: Baza za predstojeće pregovore Usvojeni odgovori na Upitnik Evropske komisije predstavljaju dobru osnovu za buduće pregovore s Evropskom unijom, izjavio je potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Ðelić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da odgovori na Upitnik sadrže više od 5.000 stranica, da su raspoređeni u 37 tomova i da je celokupan materijal težak oko 10 kilograma.

Ðelić je naveo da je strateški cilj Srbije da do kraja godine dobije status kandidata i podvukao da su odgovori na Upitnik dobra baza za predstojeće pregovore Srbije s Evropskom unijom.

Navodeći da je ceo proces davanja odgovora vođen transparentno, Ðelić kaže da je u taj proces bio uključen veliki broj stručnjaka, političara, nevladinih organizacija, predstavnika sindikata.

Ðelić je takođe kazao da je Upitnik sveobuhvatan i pokriva sve elemente budućih pregovora Srbije s EU.

Građani poslali više od 2.000 odgovora

Pored zvaničnih, Štefanu Fileu će biti predati i nezvanični odgovori koji su skupljeni tokom akcije "Narod se pita". Beogradski centar za ljudska i B92 su dale mogućnost građanima da odgovore na neka od pitanja iz evropskog upitnika.

"Ono što je naš zaključak je da su građani nedvojbeno za evrointegracije, ali da oni na tom putu uočavaju i značajne probleme", navodi Tatjana Papić, iz Beogradskog centra za ljudska prava.

"Tokom 20 dana građani Srbije koji posećuju naš sajt mogli su da daju svoje odgovore na 23 pitanja. Preko 2.000 odgovora smo dobili, izuzetno smo zadovoljni odzivom kao i konstruktivnošću odgovora, tako da je ovo veoma uspela akcija", kaže Vladimir Novaković, direktor veb portala B92.

Eksperti Evropske unije će narednih meseci procenjivati odgovore, i ukoliko budu potrebne ispravke ili dopune, upitnik će biti vraćen u Beograd. Proces bi trebalo da bude završen do jeseni, kada bi komisija mogla da preporuči davanje statusa kandidata Srbiji.

Izvor: [ b92.net ]

Čitanja: 1753 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda