Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

Važan dan za Srbiju i EU

08. 10. 2014.

Važan dan za Srbiju i EU - Važan dan za Srbiju i EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Davenport je rekao da je iza Srbije mnogo koraka unapred, dok je Vučić rekao da bi "bio i stroži prema Srbiji od Evropske komisije".

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU ocenila da je Srbija dovoljno ispunila politička merila ali mora da se usredsredi na ono ključno.

Šef Delegacije EU izjavio je da je ovo veoma bitan dan i za Srbiju i za Uniju, da uprkos teškoćama i izazovima sve ide po rasporedu, te da u pregovorima do sada nije izgubljen nijedan dan.

Devenport je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Vučiću takođe predstavio i Strategiju daljeg proširenja EU.

"Imali smo tokom ovog perioda mnogo koraka unapred što se tiče Srbije na putu ka EU. Mislim, naravno, na usvojanje pregovaračkog okvira u decembru 2013. o prvoj konferenciji o pristupanju u januaru i mislim da su ove odluke predstavljale zaslužno priznanje stalnog napretka koji Srbija postiže u reformama i normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Devenport.

Ocenio je i da su prevremeni parlamentarni izbori u martu ove godine potvrdili težnje Srbije ka evropskim integracijama.

"Želim da istaknem visok stepen posvećenosti i profesionalnosti državne administracije čitavom procesu", rekao je Devenport i najavio da je planirano da proces skrininga bude završi do marta 2015. godine.

"Uprkos svim teškoćama i izazovima sve ide tačno po rasporedu. Nijedan dan nije izgubljen", konstatovao je šef misije EU u Srbiji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija obavila u prethodnom periodu važan posao, da je delimično zadovoljan izveštajem EK o napretku Srbije te da lično smatra lično da to nije dovoljno zbog čega nam predstoji da još više i napornije radimo.

Vučić: Mogao bih da budem oštriji od EK

Nemam veze sa ukidanjem Utiska

"Utisak nedelje je ukinuo neko sa televizije B92 ili se nije dogovorio. Inače na pitanje društveno prolitičkih radnike ne odgovarama. Neka se kandiduju na izborim, sve ću ih pobediti. Naravno da namam veze sa ukidanjem Utiska nedelje", rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom ocenio da je izveštaj EK u najvećem delu objektivan i ozbiljan i da ima nekih političkih stvari o kojima se moze diskutovati.

"Mogao bih u pojedinim delovima da budem još oštriji od izveštaja" rekao je Vučić koji je naznačio da tu pre svega misli na stanje u pravosudju i zaštiti životne sredine.

On je dodao da smo nesumnjivo najbolje ocenjeni i najbolje prošli i da su nam i upućene zamerke najmanje u odnosu na sve druge.

Kako je rekao, očekuje da radimo više, bolje i naporenije i podvukao da je ova vlada, i prethodna, radila u takvim uslovima gde je morala da ispravlja i da donosi neke odluke za one stvari za koje nizašta kriva.

Zadovoljan je kako su ocenjene reforme ekonomske mere, kao i ocenom regionalne saradnje i podvukao da nema nijedne kritike na taj deo.

Srbija ne želi nikakve nemire, sukobe - želi unapredjenje regionalne saradnje sa svim svojim prijateljima, rekao je Vučić.

Izvor i foto: [ b92.net ]


Čitanja: 2160 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda