Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa »

VEĆINA ODLUČUJE O SUSPENZIJI VIZNE LIBERALIZACIJE

08. 05. 2011.

VEĆINA ODLUČUJE O SUSPENZIJI VIZNE LIBERALIZACIJE - Evropska komisija (EK) sačiniće do 9. juna izveštaj o sprovođenju Sporazuma o viznoj liberalizaciji u Srbiji, a eventualnu odluku o suspenziji tog režima donose države članice EU, na osnovu izveštaja i predloga EK, izjavio je danas ambasador EU u Beogradu Vensan Dežer.

"Trenutno smo u fazi pripreme izveštaja - kakvi su podaci, promene, kratkoročne i dugoročne mere sprovedene u svim zemljama zapadnog Balkana, a ne samo Srbije", rekao je Dežer na marginama manifestacije povodom obeležavanja 9. maja - Dana Evrope.

Prema njegovim rečima, u izveštaju će biti razmotreni uslovi koji moraju biti ispunjeni za viznu liberalizaciju, kao i objektivna situacija, s obzirom na problem povećanog broja zahteva za azil u nekim državama članicama Unije.

"To je uobičajena procedura koja se sprovodi prilikom sačinjavanja izveštaja", rekao je on i dodao da u pripremi dokumenta učestvuju stručnjaci koji se bave pitanjima poput bezbednosti dokumenata, politike migracije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dežer je objasnio da odluku o eventualnoj suspenziji donose države članice EU. "One su te koje su tražile izveštaj EK i komisija će na osnovu njihove rasprave izneti predlog", rekao je on, dodajući da će odluka, verovatno, biti doneta po sistemu većine.

"Kakav će biti sadržaj izveštaja, predlog Evropske komisije i odluka država članica EU, moraćemo da sačekamo i vidimo", kazao je šef delegacije EK u Srbiji.

Dežer je naglasio da je vizna liberalizacija bila odlična odluka, ali je napomenuo da kada se pojave objektivni problemi, oni moraju biti rešavani.

--------------------------

Preko prepreka do kandidature

Dežer je danas izrazio nadu da će Srbija do kraja godine postati kandidat za EU.

"Nadam se da će Srbija uspeti da pređe sve prepreke na putu evropskih integracija i da će do kraja godine postati kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji, kao i da će posle toga moći da nastavi evropsku integraciju", rekao je Dežer.

---------------------------

Izvor: [ blic.rs ]

Čitanja: 1549 | Komentara: 0 | Dodaj komentar

Šta znači sporazum Srbije i NATO -
Šta znači sporazum Srbije i NATO

Kako piše list, njima je potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana omogućeno i korišćenje vojne infrastrukture u zemlji. IPAP, između ostalog,
Poraz tolerancije -
Poraz tolerancije

Rekordnih 18.000 ljudi okupilo se sinoć na skupu protiv imigracije u Drezdenu, u organizaciji desničarske grupe "patriotski Evropljani protiv islamizacije
EU uslovljava -
EU uslovljava

Evropska unija mogla bi da odloži otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ukoliko Srbija ostane pri stavu da ne
EU: Usaglasiti spoljnu politiku -
EU: Usaglasiti spoljnu politiku

Evropska unija od Srbije i svih partnerskih zemalja očekuje da poštuju evropski kurs kada je reč o spoljnoj politici, posebno
Važan dan za Srbiju i EU -
Važan dan za Srbiju i EU

Važan dan za Srbiju i EU Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport uručio je premijeru Aleksandru Vučiću Izveštaj Evropske

John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda