Verzija za štampu rss Bookmark and Share Početak » Novosti » Evropa » Vesti iz Evrope »

Imaćemo "Sjedinjene Evropske Države"

25. 01. 2013.

Imaćemo BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc danas je oštro kritikovao britanskog premijera Dejvida Kamerona zbog namere da raspiše referendum i založio se za transformaciju Evropske unije u nadnacionalnu superdržavu.

"Duboko se ne slažem sa Kameronom", rekao je Šulc na konferenciji za štampu u Parlamentu, odsvrćući se na govor u kome je britanski premijer najavio referendum o ostanku Britanije u EU.

Šulc je rekao da je ta ideja "opasna" i da bi mogla da otvori Pandorinu kutiju jer bi druge zemlje verovatno sledile britanski primer.

"To bi onda bilo samoispunjavajuće proročanstvo", upozorio je Šulc konstatujući da su "neki duhovi već izašli iz kutije" jer evroskeptici širom EU već slave Kameronov govor kao trijumf njihovih ideja.

Sa druge strane, predsednik EP je priznao da su mnoge kritike koje je Kameron izneo u govoru opravdane.

"Moramo da radimo bolje", rekao je on i naveo da su osnovne boljke EU demokratski deficit, socijalna nejednakost i netransparentnost institucija.

Šulc se požalio da šefovi država članica često neopravdano svaljuju krivicu na EU.

"Oni naprave problem, pa ga pošalju u Brisel na rešavanje", rekao je predsednik EP.

Šulc je istakao da nijedna članica EU nije sama za sebe dovoljno jaka da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promene, imigracija i ekonomska kriza, i da je rešenje tih problema u produbljivanji evropskih integracija.

"Imaćemo jednog dana 'Sjedinjene Evropske Države'", kazao je Šulc i dodao da je stvaranje takve strukture "moguće i neophodno".

On je, međutim istakao da takva superdržava neće biti "oslonac za topljenje nacionalnih identiteta".

"Nećemo od Nemaca praviti Teksašane, a od Francuske Kaliforniju", obećao je Šulc, uz napomenu da je šarolikost evropskih identiteta jedno od najvećih preimućstava EU.

Izvor i foto: [novosti.rs]

Čitanja: 1143 | Komentara: 0 | Dodaj komentar


John Newman i Milky Chance na Exitu

Nova engleska soul zvezda John Newman, nastupiće u subotu 11. jula, a indie-pop duo Milky Chance 12. jula na glavnoj
{title} - {opis}

ROBMATIC - novi švajcarski DJ star u Beogradu!

U petak 21. Jula na gradskom splavu Lasta nastupiće nova švajcarska Tech-House zvezda - ROBMATIC ROBMATIC je nova sjajna zvezda